О, неразумни човече! Вземи опази утрешния си хляб!

DenNews.bg
14.07.2016
размер на текста:

Повишаване на температурите, настъпилото засушаване, както и вече започналата жътвена кампания през последните дни, са предпоставки за усложняване на пожарната обстановка в област Кюстендил.
По няколко пожара гасят огнеборците в земеделски земи всеки ден, въпреки забраната за паленето на стърнища, други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници все още се намират недобросъвестни граждани.
От началото на месец юли в област Кюстендил са изгорели 290 декара житни култури и два дка овощна градина. Благодарение на бързата намеса на служителите на РДПБЗН – Кюстендил е предотвратено нанасянето на по-големи щети, а именно - спасени са 5150 декара житни култури, 600 декара слънчоглед, 100 декара иглолистна гора, 13 дка овощни насаждения, един параклис, 5 сгради и един комбайн. Подценяването на изискванията за пожарна безопасност, създава условия за възникване на пожари с големи щети.
РДПБЗН – Кюстендил напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:
Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.
За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника, транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби. При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. При установяване на техника, с която се извършва дейност и не отговаря на изискванията за пожарна безопасност, органите на ПБЗН съставят актове, а глобите, които се налагат чрез издаваните на наказателно постановление, са от 200 до 2000 лв.
От настъпването на восъчна зрялост на житните култури до окончателното прибиране на реколтата, тютюнопушенето и паленето на огън се извършва на безопасни места, отстоящи на разстояние от посевите най-малко на 50 метра. Не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища,които минават в близост до житни масиви.
Апелираме към населението да прояви гражданска съвест и отговорност за недопускането на такива дейности, причиняващи сериозни вреди, както на националното богатство, така и на всеки от нас чрез нарушаване на екологичното равновесие и замърсяване на околната среда.
При откриване на признаци на пожар в полето или гората, търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети