Кои са основни правила, които ни предпазват от взрив на газова бутилка

DenNews.bg
14.07.2016
размер на текста:

Няколко са основните правила, които ще защитят живота, здравето и имуществото ви от взрив на газови бутилки, използвани масово за готвене и отопление.
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна кампания и проверки, които ще продължат до края на годината с цел да се защитят потребителите от евентуални инциденти.
За цялата 2015-а година у нас са станали 35 взрива, а за първата половина на тази година те са вече 22, като има и два смъртни случая. За последния уикенд инцидентите с газови бутилки са два. Основните причини са неправилната експлоатация и неспазване на мерките за сигурност.
Газовите бутилки подлежат на проверка веднъж на 10 години-задължение, което масово се пренебрегва от ползвателите им.

 

Постоянно трябва да бъде наблюдението за корозия по тялото на бутилките и винтилите, както и на еластичността и здравината на уплътнителите.

 

Появата на корозия и напукване на ушлътненията моментално води до изтичане на газ и натрупването й в затворени помещения. В такъв случай дори натискането на ключа на лампата ще доведе до експлозия.

 

В никакъв, никакъв случай не пълнете бутилките на газостанции за автомобили

 

Задължително бутилките трябва да се пълнят само на определените за това места – там, където има разрешителни и измервателни уреди. На газостанциите за автомобили няма как да бъде измерен обемът на бутилката и количеството газ, която ще бъде заредена, както и да бъде спазено едно от най-важните условия за безопасност –

 

запълване на до 80% от вместимостта на бутилката.

 

Това е задължително, тъй като при топло време газта разширява обема си и ако тази формула не бъде спазена ще последва експлозия.

 

Масово потребителите използват самоубийствена техника – нагряват бутилките при изчерпване на газта и намаляването на пламъка

 

Така обемът на газта се разширява и котлоните започват да работят по-силно, но тази практика е изключително, изключително опасна и ще доведе до взрив.

 

Никога не използвайте уреди за външна употреба в затворени помещения.

 

Когато пламъкът изгасне, помещението се изпълва с газ и при най-малката искра се получават взривове.
Както е известно, газта няма мирис, затова производителите я обработват с вещества, даващи силен и неприятен мирис. Ако усетите такъв мирис в жилището, помещението или около бутилката това е сигнал, че има теч и трябва незабавно да преустановите работа с бутилката, да проветрите помещенията и да изнесете бутилката на открито.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети