Наблюдаващият прокурор по делото за източване на КТБ оглави спецпрокуратурата

DenNews.bg
13.07.2016
размер на текста:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ и един „против“ Иван Стоименов Гешев за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Иван Гешев има над 17 години стаж в органите на съдебната власт. Професионалната си кариера започва през май 1996 г. като следовател в Столичната следствена служба. От 17 април 2006 г. до 11 май 2012 г. е прокурор при Софийска районна прокуратура, след което е преназначен в Софийска градска прокуратура, като тази длъжност заема до настоящия момент.

Любопитен факт е, че почти паралелно с новия шеф, само преди месец - към спецпрокуратурата беше изпратено и знаковото дело КТБ, по което той работи приоритетно от 2 години. Разследването вече се води срещу организирана престъпна група, ръководена от банкера Цветан Василев. Пред ВСС Гешев посочи 2 приоритета - подобряване на микроклимата и статистическите показатели на спецпрокуратурата. Обяви се и за прозрачност, но в противоречие с това - след като беше избран отказа коментар.

Гешев беше единствен кандидат за поста. В последния момент конкурентът му - Андрей Андреев, който изпълняваше временно длъжността, се отказа по лични причини. Специализираната прокуратура беше без титулярен административен ръководител близо година, след като Светлозар Костов беше отстранен от Висшия съдебен съвет.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети