Държавата започва масови проверки в автокъщите

DenNews.bg
13.07.2016
размер на текста:

Държавата започва масови хайки за измами и манипулации по колите втора употреба, които ни предлагат в автокъщите, като основно ще се проверяват дали ни лъжат в километража.
По време на проверките инспекторите от Комисия за защита на потребителите (КЗП) ще следят дали обявената информация съответства на реалната.
Инспекторите ще се проверяват годината на производство, пробега, типа двигател и мощността. Проверките се правят на терен – в автокъщи, както и сайтовете за продажба на автомобили.
Невинаги параметрите от табелите по автокъщите съвпадат с параметрите в документите на колата. Доказват го и жалби на клиенти. Затова проверяващите първо описват обявените данни, а след това преглеждат и всички документи.
Но дори при пълна проверка трудно може да се установи дали километражът е превъртян. Опитните неслучайно препоръчват преди покупка всяка кола да бъде прегледана в сервиз.
Ако проверка установи подвеждаща информация за кола втора употреба, търговецът рискува глоба до 30 хиляди лева, а при повторно нарушение – до 50 хиляди лева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети