Константинов за въвеждането на такси за парка и спортната зала: Безплатен обяд няма

DenNews.bg
12.07.2016
размер на текста:

„Безплатен обяд няма. Но аз съм бизнесмен, така съм научен и така разсъждавам”, така председателят на Общински съвет-Дупница коментира предложението на кмета Методи Чимев за въвеждане на такси за ползването на барбекютата и тоалетните в парк „Рила”, както и за спортната зала. Предложението, за което писахме подробно, ще бъде разгледано от общинските съветници на заседанието на местния парламент в петък.
За таксите за парк „Рила” Константинов обясни, че няма съоръжение в света, което да е с подобен характер и което да е безплатно.
„Икономиката е функционирала и функционира по един и същи начин навсякъде, а общината не е извън икономиката. Тя е част от цялата икономика. Според мен напълно основателно е въвеждането на такса. Особено с оглед на това, че липсата на такса е основание за злоупотреба понякога. Не че има такива сигнали. Но ние сме длъжни да не пускаме змията в стаята”, подчерта председателят на ОбС.
Според него предложените такси, които клубовете да плащат за ползване на спортната сала са „може би най-евтини каквито са ми известни за подобен тип съоръжение”.
„Всичко хубаво, което се случва в този град струва пари и тези пари отнякъде трябва да бъдат намерени. Таксите не са такива, че да водят до ощетяване клубовете, а по-скоро до стабилизиране на залата като институция, като форма на издръжка и като форма на отношение на клубовете към собственика - в случая община Дупница.


Като основен ползвател на залата по никакъв начин не възразявам срещу това волейболният клуб да плаща такса.


Поради простата причина, че тази зала не е на волейболния клуб. Тази зала е на общината. И по този начин, по който ще я ползва и плаща волейболния клуб, ще я ползват и плащат и всички останали клубове. Таксата е съвсем символична и трябва дори да расте”, посочи още Константинов.
Той обясни, че се обсъждат два варианта за стопанисване на залата – тя да бъде структурирана като общинско предприятие или общинско дружество.
„Категоричен съм, че мениджмънта ще развият зала, но таксите стабилизират институцията. Те ще покриват 50% от разходи. Залата трябва да генерира средства, за да се самоиздържа. Приветствам това решение. Таксите са либерални”, обясни още председателят на ОбС, който е и президент на волейболния клуб Марек Юнион-Ивкони.

 

Към момента спортната зала се изписва като „Марек”, но скоро ще се проведе конкурс за избор на име.

 

„Ще бъде избрано име на залата, но ще има промяна на други имена. Така например, селата изобилстват от улици с имена на хора, отречени от обществото”, посочи още Константинов.

На предстоящата сесия ОбС ще разгледа и промяна на таксите за издаване на строителни разрешителни и строителни книжа. Промяната нагоре според Константинов е „козметична”.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети