Вирусният хепатит е по- жесток убиец дори и от СПИН-а

DenNews.bg
12.07.2016
размер на текста:

 Вирусният хепатит е един от водещите „убийци” по целия свят. Броят на смъртните случаи вследствие на него се нарежда до този на починалите от СПИН или туберкулоза. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет”. За разлика от много други заболявания, смъртните случаи вследствие от вирусен хепатит са много повече в страните с високи и средни доходи, отколкото в тези с ниски.
Учени от Имперския колеж в Лондон и Вашингтонския университет изследвали данни от 183 страни, събрани между 1990 г. и 2013 година. Те са установили, че броят на смъртните случаи, свързани с вирусния хепатит, се е увеличил с повече от 60 % за две десетилетия – отчасти заради нарастващото население.
Изследването е установило, хепатитните инфекции и техните усложнения са довели до смъртта на 1,45 млн. души през 2013 г., въпреки съществуването на ваксини и лечение.
Данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че през 2014 г. има 1,2 млн. смъртни случаи, свързани с ХИВ. Туберкулозата пък е отнела живота на 1,5 млн. души.
Световната здравна организация представи глобална стратегия за справяне с хепатита. Учените са убедени, че тези планове трябва да бъдат задействани спешно за справяне с кризата.
Вирусният хепатит се отнася до пет различни форми на вируса (известни като А, B, S, D, E) – някои могат да се разпространяват чрез контакт с инфектирани телесни течности, a други (A и E) чрез замърсена храна или вода.
Повече от смъртните случаи в световен мащаб са причинени от хепатит B и C, който може да причинява сериозно увреждане на черния дроб и предразполага хората към рак на черния дроб. Тъй като хората не винаги чувстват симптомите на първоначалната инфекция, те могат да са изложени на продължително увреждане, докато стане твърде късно.
Смъртните случаи от заболявания като туберкулоза и малария са намалели. На базата на проучването учените предполагат, че проблемът е най-голям в Източна Азия.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети