Държавата ни дава по 200 лв. месечно цяла година, ако намерим работа на повече от 50 км. от дома

DenNews.bg
12.07.2016
размер на текста:

 Агенцията по заетостта съвместно с областните управители, общините, представителите на бизнеса и синдикатите на местно ниво ще подготвят краткосрочни прогнози за нуждите от работна ръка. Проучванията ще се правят 2 пъти годишно. Това предвижда проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, които министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова представи на пресконференция днес.
Мярката ще позволи по-ефективното планиране и изразходване на средствата за обучения и мерки на пазара на труда и ще се улесни прехода на безработните към реална заетост, мотивира предложението Русинова.
Проектът за промени в Закона за насърчаване на заетостта предвижда и мярка за стимулиране на мобилността на работещи и безработни. Към момента в бюрата по труда са регистрирани 274 000 души. Около 40% от тях не могат да си намерят работа повече от година.
Ще дадем възможност на безработните, които успеят да намерят работа на повече от 50 км от мястото, в което живеят, да получават до 200 лв., с които да покриват разходи за наем, ясла, детска градина. Условието е хората да са на постоянна работа, а не със срочен договор. Средствата ще се получават за срок от 1 година, обясни Русинова. Разчетите показват, че от тази мярка биха се възползвали около 1000 души.

Министър Русинова представи и намерения за промени в Кодекса за социално осигуряване, чиято цел е да се стимулират работещите майки. Идеята е, ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (които се разрешават с болничен лист), да получава към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Сумата ще й се плаща от НОИ, докато детето навърши 1 година.

Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си, докато детето стане на 12 месеца, даде пример министър Русинова.

По друга инициатива МТСП ще отдели 100 000 лв., с които ще се финансират летни ваканции за 325 деца от 15 дома за деца, лишени от родителски грижи, като 8 ще бъдат на море, а 7 на планина. С децата ще пътуват 53 възпитатели. Ваканциите ще са в периода 15 август и 15 септември и ще включват културна програма, тематични беседи за информиране по въпроси, свързани с правата на децата, образованието, професионалното развити

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети