Унгария вкарва в затвора 10 нелегални мигранти

DenNews.bg
01.07.2016
размер на текста:

Унгарски съд наложи ефективни присъди на 10 мигранти, нелегално пресекли границите при бунт през септември 2015 г., след като Унгария издигна телена ограда, за да затвори границата си със Сърбия. Присъдите са в размер на по една и три години. Това е първият случай, стигнал до съда по силата на закон, приет дни преди инцидента. Съгласно текстовете нелегалното преминаване на границите като част от тълпа се наказва с между една и пет години затвор.
Почти половината от над 1 млн. мигранти, повечето бягащи от конфликтите в Близкия изток, които нахлуха в Европа миналата година, минаха през Унгария. Това често предизвикваше хаос по границите по протежение на основните миграционни маршрути.
Прокурорите в Чонград обвинили двама румънци за трафик на хора. На един от тях е повдигнато обвинение и опит за убийство и прекомерна жестокост за опит да трафикира най-малко 106 мигранти от Унгария до Австрия с камион миналия юни.
Камионът бе изоставен в лятната жега и мигрантите успяха да избягат от задушното превозно средство, след като отвориха със сила вратите.
Повечето от сирийските обвиняеми, осъдени в Сегед, административен център на Чонград, били част от тълпа, която навлязла в Унгария на 16 септември. Тогава стотици мигранти със сила отворили граничната порта. Полицията отговори с водни оръдия и сълзотворен газ.
След като излежат присъдите си, те ще бъдат експулсирани. За няколко години ще имат забрана да влизат повторно в Унгария. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети