Съветниците от БСП предлагат легендарния Сашо Паргов за почетен гражданин на Дупница

DenNews.bg
08.06.2016
размер на текста:

Сашо Паргов с премиера Борисов при откриването на площада в Дупница. Снимка: Архив

Съветниците от групата на БСП в Общински съвет внесоха предложение за удостояване на знаменития нападател на Марек Сашо Паргов със званието Почетен гражданин на Дупница. Поводът е годишнината на бившия футболист – на 25 юни той ще навърши 70 г.
„Спортната слава на Сашо Паргов е свързана с историята на ФК Марек. В спортната си кариера – от 1964 до 1979 г., той записва редица рекорди, които и до днес не са надминати от футболисти на Марек. Участието в 376 мача и 167 отбелязани гола в мачове от А и Б група, където играе Марек, призът голмайстор за 1968 г. и 1973 г. в Южна Б група са факти, които говорят за себераздаване, жар и готовност за ефективна дейност, без да търси каквато и да е комерсиалност. Като капитан на Марек е носител на бронзов медал от първенството през 1977 г., носител на Купата на Съветската армия през 1978 г. Паметните мачове на Марек с Ференцварош, Байерн и Абърдийн са част от европейската характеристика на капитана Сашо Паргов”, посочват в предложението си социалистите и напомнят още, че през 1977 г. с решение на Изпълнителния комитет на Градския съвет Паргов е удостоен със званието Заслужил гражданин на Станке Димитров-Втора степен, а на 1 юни 1978 г. с още девет съотборници е удостоен от БФФ със званието Майстор на спорта. В световната футболна енциклопедия Паргов е представен като футболиста на Марек с най-много участия в А група, както и с най-много реализирани голове.
„Качествата му на футболист са оценени и на национално ниво-има шест изиграни мача в състава на националния А отбор на България. Въпреки всичките си постижения, заслуги и признание не избра да направи международна кариера, а остана в Дупница и раздава сили, енергия и спортни умения за развитието на футбола в общината. През 1982 г. на 36-годишна възраст преди мача Марек-ЦСКА по заслужен, тържествен начин капитанът на отбора прекратява активната си състезателна дейност. Избран е в отбора на шестдесетилетитео на Марек. След това работи като треньор на Марек и административен ръководител на тима”, казват още от БСП.
Предложението е подписано от петимата леви съветници Станислав Павлов, Ани Йорданова, Георги Пехливански, Асен Илиев и Златко Славев.
Редът предвижда предложението да бъде разгледано от председателя на Общински съвет Ивайло Константинов и след това внесено от него за разглеждане на заседание на местния парламент.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети