Цената на водата в Дупница ще скочи, но какво ще си купим е под въпрос

Десислава Панайотова-Янкова
07.06.2016
размер на текста:

Само десетина граждани проявиха интерес и се включиха в общоградското събрание, чиято тема бе присъединяването на Дупница към ВиК-асоциация - определящо цената и качеството на водата за десетилетия напред.
В залата на ОбДТ „Невена Коканова” вчера следобед имаше около 50 души, но голямата част от тях бяха общински съветници, служители на ВиК и журналисти.

„Честно казано, не разбирам как е възможно толкова слаб интерес към толкова важна тема. Обичайно, за да се кача от площада до кабинета в общината са ми нужни 30-40 минути, тъй като граждани ме спират с въпроси за разлепена плочка тук, дупка в асфалта там... А това е тема, която ще определи не само съдбата на ВиК, но и това колко качествена вода ще пием за поколения напред, колко ще замърсяваме и колко ще плащаме. За това обаче са ме попитали само един-двама, а и днес, видно, интересът към събранието е минимален”, не можа да се въздържи от коментар при вида на празната зала председателят на Общински съвет Ивайло Константинов. Той добави, че интересът към общоградското събрание дава най-точен отговор на това имаше ли нужда от референдум по темата. „Дори и да имаше допитване, ако интересът беше такъв, а явно щеше да е точно така, то това допитване нямаше да има стойност, но щеше да има едни похарчени пари”, посочи Константинов.
Пред празните столове за да обясняват и дават отговори седнаха кметът Методи Чимев, Константинов, зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов и съветниците Костадин Костадинов-Обединен демократичен блок и Йордан Йорданов-ГЕРБ.
Кметът Чимев обясни възможните варианти за Дупница и областната ВиК-асоциация.
„За да може асоциацията да кандидатства и получи евросредства към нея трябва да се присъединят и община Дупница и община Сапарева баня. Това е изискването. Ако едната от двете общини откаже да се присъедини, то тогава асоциацията ще може да кандидатства и получи средства за ВиК-сектора само от републиканския бюджет, а тази община, която не е в сдружението ще покрива всичките си нужди за собствена сметка. По изчисленията към момента ние имаме нужда от около 111 млн. лв., от които основната част е за подмяна на водопровод”, обясни Чимев.
Посочвайки на няколко пъти, че целта не е формиране на мнение, а даване на информация, Ивайло Константинов изброи в последователност основните въпроси и отговори по темата.

 

„ВиК-асоциацията е сдружение с нестопанска цел, обединение на общините в областта и избиране на един оператор,

 

който ще доставя питейна вода и съответно ще пречиства отпадните води. Сдружението не може да формира печалба, а издръжката му е от членски внос на общините. Операторът, който е един за всички общини, се избира с мнозинство от 67% от гласовете на членовете. Всяка община има гласове пропорционални на населението й, т.е. Дупница ще има по-малка тежест от Кюстендил, но по-голяма от другите общини. 35% в асоцицията се държат от държавата, а останалите 65% се разпределят между общините, отново пропорционално на населението”, разясни Константинов и добави още, че операторът може да бъде сменян с решение на сдружението. „В момента оператор на съществуващата асоциация е Кюстендилска вода-100% държавна собственост. Но този оператор може да бъде сменен”, посочи още председателят на ОбС.

 

Какво се случва с ВиК-Дупница –

 

независимо дали ще бъде избран за оператор на асоциацията или ще бъде клон на избран друг оператор, дружеството ще запази всичките си активности и досегашна дейност.

 

Ценообрзуването

 

„Цената на водата ще се промени, защото още през 2007 г. България е подписала споразумение с ЕС, че ще изпълни директивите за качество на питейната вода. Тогава е прието и окрупняването във водния сектор, към което сега вървим. ЕС казва: Можем да помогнем с финансиране за изграждане на пречиствателни станции, но не са всяко село, а определен брой на определена територия. С подписването на споразумението през 2007 г. България още се е съгласила, че водопроводът и канализацията са материален актив, като всеки друг актив, т.е. имат срок на живот и трябва в цената на водата да влезе и амортизацията им. Има и такова решение на КЕВР. Това е скъпото и точно това ще промени цената на водата нагоре”, обясни още Константинов.

 

Ще е по-скъпо, но от нас зависи колко и за какво

 

„Ако влезем в асоциация ще имаме по-висока цена на водата, заради включването на амортизацията в ценообразуването. Ако не влезем във ВиК- асоциация обаче не само ще плащаме тази по-висока цена, от която няма как да се избяга, но ще плащаме и санкции, които ЕС ще наложи на България, България ще наложи на община Дупница, а в крайна сметка ще се плащат от абонатите. Ценообразуването на водата ще се запази до ликвидацията на сега съществуващите дружества, след това ще се премине към еднаква цена на водата в областта”, посочи още ОбС-шефът.

 

Обобщен плюс за асоциацията

 

С присъединяването на Дупница към асоциацията печелим: евросредства; няма да бъдем санкционирани; по-качествена вода; по-малко замърсяване; по-висока цена на водата, но ще бъде по-ниска, ако останем извън асоцицията и плащаме санкции.

 

Какво предстои:

 

Вероятно още на първата предстояща сесия на Общински съвет ще бъде входирано за разглеждане и гласуване искане за присъединяване на Дупница към областната асоциация. Ако то бъде отхвърлено – темата спира и чакаме момента, в който ще ни бъдат наложени санкции, а ВиК и общината трябва да търсят възможност за поетапно и за собствена сметка кърпене на амортизираната мрежа.
При положително становище на ОбС- изчакване да бъдем включени в асоциацията, след това прединвестиционно проучване, след това проектиране и строителство.
„С всички тези срокове трябва да сме готови в средата на 2020 г. Може и да ни се струва далеч, но това ще реши какво качество на водата и каква цена ще оставим за поколения напред”, каза още Константинов.
Костадин Костадинов от своя страна заяви категоричната позиция на ОДБ, а именно, че верният ход е присъединяване на Дупница към асоциацията. „Това е полезното и правилното, а никой не е казал, че ако има проблем или промяна не може да се откажем. Това не е нещо, което не може да се разтури, ако не е добре за нас”, коментира той. Костадинов попита и къде са общинските съветници от БСП, Лидер и Народен съюз. "Няма ги. А къде са и защо не кажат мнението си, както правим ние", каза той.
Както сме писали, от БСП отказаха да участват в разяснителната кампания, като изтъкнаха, че това е от компетенцията на експерти и специалисти в сектора.

Въпросите на гражданите на вчерашната среща бяха насочени предимно към липсата на бърза реакция от страна на ВиК при аварии, водещи до загуби на питейна вода.

Обобщено – Дупница има неотложна нужда от подмяна на водопровода и канализацията. Последният етап на изграждане на водопровода в града е завършен през 70-те години на минали век с материали, които вече са опасни за здравето на хората. Има нужда от съвременна пречиствателна станция за питейна и отпадни води, както и подобряване на системата от водохранилища. Все разходи, които общината и дружеството няма как да поемат за собствена сметка. А разходите във ВиК-сектора са космически суми.
Така например, в спечеления за обновяване на жк „Бистрица” проект повече от половината средства са за ВиК-мрежата: 5,6 млн. лв. са предвидени за надземното обновяване на квартала, а 6,5-7 млн. лв. за подмяна на водопровод и канализация.

 

Подялба на евентуално финансиране от ЕС

 

То ще става на база на заявените от общините нужди, а при недостиг за покриване на поисканата сума, получените от асоцицията средства ще се поделят между общините по равен процент на база поисканото.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети