Осъдиха лекар на 5 г. затвор за смъртта на родилка и бебето й

DenNews.bg
06.06.2016
размер на текста:

Лекар получи ефективна присъда от 5 г. затвор по обвинение за причиняване на смъртта на родилка и бебето й. Окръжен съд-Габрово призна д-р Димитър Ангелов, бивш шеф на АГ отделението в местната болница, за виновен, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения е причинил смъртта на 30-годишната Десислава и бебето й през есента на 2013 г.
Окръжните магистрати признаха за виновна и лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева. Тя обаче получи условна присъда в размер на 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.
Двамата лекари са лишени от право да упражняват лекарска професия за срок от 3 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.
На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.
Обвинението бе базирано на заключенията на три комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните експерти, водени от доц. Мария Грозева, са открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.
Основното според прокуратурата е заключението на вещите лица, че ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормалното раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени.
По случая бяха разпитвани всички специалисти от болницата.
Присъдата срещу двамата гинеколози не е окончателна. Решението на Окръжния съд в Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд-Велико Търново.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети