Президентът на Филипините ще дава медал за всеки разстрелян наркодилър

DenNews.bg
06.06.2016
размер на текста:

 Новият президент на Филипините Родриго Дутерте насърчи обществеността да се включи в борбата с престъпността.
Той призова гражданите, притежаващи оръжия, да стрелят и да убиват наркодилърите, които оказват съпротива при арестуване, и да се защитават.

В речта си на митинг в град Давао, Дутерте заяви, че филипинците, които му помогнат в битката с престъпността, ще бъдат възнаградени.

"Моля, чувствайте се свободни да се обръщате към нас, да викате полицията или го направете сами, ако имате огнестрелно оръжие - имате моята подкрепа", заяви той, предупреждавайки за значителната незаконна търговия с наркотици, в която е замесена дори филипинската полиция.

Ако наркодилър се съпротивлява на арест или отказва да бъде доведен в полицейски участък и заплашва гражданин с огнестрелно оръжие или нож, "можете да го убиете", каза Дутерте.

"Застреляйте го и ще ви дам медал", заяви той.

Това не е първото крайно изказване на новоизбрания президент на Филипините, който заяви, че смята да върне смъртното наказание. Едно от първите му обещания беше екзекуциите в страната да се извършват чрез обесване като част от мерки за безмилостна борба с престъпленията, които включват също снайперисти от армията да убиват заподозрени престъпници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети