Училището в Крайници отпразнува 140 г. от създаването си

DenNews.bg
04.06.2016
размер на текста:

Училището в дупнишкото село Крайници отпразнува 140 г. от създаването си с тържествена програма вчера. Празникът събра много местни и гости на площада в Крайници.
Ученици, пременени в реплики на военни униформи от миналото, представиха пред гостите рецитал за историята на България, изпълнения на фолклорни песни и народни танци. В програмата се включиха и мажоретките от общинския състав.


Сред гостите на събитието бяха кметът на Дупница Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, депутатът Иван Ибришимов, общински съветници и общественици.

ОУ „Христо Ботев” започва дейността си от няколко стаи в частен дом още по време на турското робство – 1876 г. Първата самостоятелна сграда на школото е построена по инициатива и с дарения на местните хора, но тя бързо отеснява за нуждите на бързо разрастващото се в този период село. Така през 1952 г., отново с дарения от местните е построена нова по-широка и удобна сграда. През 80-те години, когато Крайници е община, сградата е разширена. Там и до ден днешен се помещава училището, което от 2012 г. е средищно и в него се обучават и децата от съседното село Червен брег.


Вижте снимки в рубриката Денят в снимки

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети