Анестезиолог от Благоевград отива на съд за смъртта на пациентка

DenNews.bg
30.06.2016
размер на текста:

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу д-р С. Караджов за причиняването на смъртта на пациентка, престъпление по чл. 123, ал. 1 пр. 2 от НК.
Обвиняемият Караджов, на 51 години, е дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, работил на трудов договор в "МБАЛ -Благоевград" АД от юли 2010 г.
На 3 август 2010 г. докторът бил уведомен за предстояща операция на пациентката Н. Т. (на 30 години), майка на три деца, на която била поставена диагноза "извънматочна бременност - неразстроена/".
Караджов провел преданестезиологична консултация, включваща клиничен преглед, попълване на документи, изискал необходимите лабораторни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог. Оценил пациентката като с нисък анестезиологичен риск.
В 12:30 ч. пациентката била поставена на операционната маса, след което били извършени подготвителни дейности за хирургическата намеса. Лекарският екип бил готов да започне интервенцията, като доктор Караджов и медицинската сестра поетапно осъществили въвеждане в анестезия. Обвиняемият интубирал пациентката, обаче тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.
Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог при МБАЛ - Благоевград, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като преслушал болната, установил, че тя не диша и веднага я интубирал като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия в 14 ч. лекарите констатирали смъртта на пациентката.
Според експертите, смъртта на Н. Т. се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт. Заключенията на извършените съдебно-медицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход. До него се стигнало поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - медицинска професия. Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика, се казва в обвинителния акт.
Предстои да започне съдебен процес.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети