Община Дупница вдига нова детска градина в жк „Бистрица”

DenNews.bg
27.06.2016
размер на текста:

Община Дупница стартира процедура за построяването на нова детска градина в най-големия квартал на града – жк „Бистрица”.
Първата крачка бе направена на редовната сесия на Общински съвет в петък – съветниците подкрепиха докладната на кмета Методи Чимев за закупуване на четири имота за близо 400 000 лв. Идеята предвижда новата детска градина да бъде изградена на пустееща сега земя срещу централната спирка в квартала.
В одобрената инвестиционна програма на община Дупница е предвидено да бъде изградено детско заведение на стойност 1 100 000 лв. Това се налага, тъй като в жк "Бистрица" и съседните квартали има два филиала, чийто сгради са сериозно амортизирани.
На сесията на местния парламент в петък бе приета и реформа, която предвижда детските градини в селата да станат филиали на детските заведения в града. Докладната предизвика дълги и бурни дебати. В момента на територията на общината има 13 детски градини, а след преобразуването те ще бъдат сведени до 7, като останалите ще станат филиали. Така Обединеното детско заведение в село Джерман ще се обедини с ЦДГ №1. ОДЗ №2 с филиал в село Самораново, се обедини с Детска градина номер 6. Детска градина номер 3 се обединява с ОДЗ 9. Детското заведение в село Бистрица пък се обединява с ЦДГ 4. Забавачниците в селата Червен брег, Крайници и Яхиново ще се обединят в нова детска градина „Радост", с филиали Червен брег и Крайници, и основна сграда в Яхиново. Родители от въпросните села, както и кметовете, присъстваха изразиха недоволство и се обявиха против реформата. От общината пък обясниха, че детски градини няма да бъдат закривани, а това е чисто административна реформа и цели окрупняване и намаляване на разходите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети