Дупница влиза във ВиК-асоциацията, реши Общински съвет

DenNews.bg
24.06.2016
размер на текста:

Община Дупница ще се присъедини към ВиК-асоциацията, реши днес Общински съвет. Темата бе дискутирана усилено в последните дни и седмици, като дори се проведе общоградско събрание, макар и със слаб интерес от страна на гражданите.

Единствен д-р Кирил Кирилов от ЕНП се обяви против решението, като на няколко пъти изтъкна, че асоциацията ни води към монопол, подобен на този с енергоразпределителните дружества.
„Аз не знам да има работещо държавно или общинско предприятие. Хубаво, това е единствен начин да се вземат европейски средства. Ще се вземат, ще изтекат, а после ще започнат кръгове на влияние, ще се закъса и ще последва отдаването на концесия на когото трябва и е заслужил”, изтъкна д-р Кирилов и приложи цитат на германски политолог, според когото всяко правителство и държава, ако получава всичко, което поискат, започва да се движат уверено към налагането на диктатурата.
Донякъде изненадващо за включването на Дупница във ВиК-асоциацията се обявиха групите на БСП и Народен съюз, които по време на информационната кампания запазиха мълчание, за разлика от ГЕРБ, Обединен демократичен блок и Реформаторски блок – обявили се още по време на предварителните дебати в подкрепа на решението.


„Ако искате да карате като в социализма – карайте така.
Но ще получим нещо като ЧЕЗ.

 

Въпросът е, че ние ще сме набутани насила в асоциацията. Това не е пазарна икономика”, каза още в заседателната зала д-р Кирилов.

Решението си да подкрепят влизането в асоциация от Народен съюз обясниха с уверенията от страна на кмета Методи Чимев, че е получил гаранции, че Дупница ще получи финансиране за подновяване на ВиК-мрежата.
Станислав Павлов от БСП изрази недоволство от проведената информационна кампания, а на забележката на Костадин Костадинов от ОДБ, че социалистите са се скатали, червеният лидер отвърна, че от петима общински съветници от БСП четирима са били на общественото обсъждане. „А от 40 души в залата 20 бяха наши симпатизанти, на които ние лично се бяхме обадили да присъстват. Но след като ние проведохме разговори с експерти се оформи общото мнение, че трябва да се формират асоциации и това е решението към момента”, посочи Павлов.
Костадин Костадинов от ОДБ, яростен защитник на присъединяването към асоциацията пък предизвика смях с репликата:

 

„Не видях някой да си скъса ризата и да каже, че ще копаем на ръка новите водопроводи, както са правили нашите деди”.

 

Георги Пехливански от БСП пък поиска кметът Чимев да заяви готовност, че ще подаде оставка, ако Дупница не получи дивиденти от асоциацията. „И го казвам, не защото той ще има вина, а защото така правителството може да помогне на Дупница – пред опасността да загуби свой кадър. Нали го виждаме Бойко как раздава милиони тук и там, като поискат неговите”, каза Пехливански.

За да не остане на заден план д-р Пламен Соколов предложи направо да бъдат избрани и фирмите, които ще вземат парите за ВиК-мрежата на Дупница: „Предлагам името на единия собственик да завършва на „чев”, на другия на „ян”, а другата фирма да е географско понятие”.

В края на дебатите председателят на ОбС Ивайло Константинов поздрави съветниците от БСП и Народен съюз, че подкрепиха „това мъдро решение”.

 

„Ние отключваме вратата, за да донесат чантата с парите.

 

Иначе през прозореца на вратата щяхме само да хвърляме пари. Освен това днес правим и застраховка, че няма да бъдем санкционирани”, посочи той и пророкува, че ако община Сапарева баня не се присъедини към асоциацията „скоро хората там ще си скубят косите”.
Решението бе подкрепено с 23 гласа „за”, един „против” и четирима въздържали се.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети