Осъдиха бивш кмет за сключване на неизгодни договори

DenNews.bg
23.06.2016
размер на текста:

Условна присъда от 2 г. и 5 месеца с 5-годишен изпитателен срок получи бившият кмет на Белоградчик Емил Цанков по внесено му от Окръжна прокуратура – Монтана обвинение за сключване на неизгодни договори.
В периода на управление 2010-2011 г. Цанков не определил конкретни служители, които да отговарят за провеждането на обществените поръчки. Не е имало и определени длъжностни лица, които да изготвят и съхраняват документацията по тях.
През август 2012 г. със Заповед на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция – София било разпоредено извършването на финансова инспекция на община Белоградчик. Нейното изпълнение било възложено на АДФИ – ИРМ – Видин. Инспекцията обхващала дейността на община Белоградчик в областта на „обществените поръчки“, съгласно ЗОП, за периода 2010 – 2011 г. В резултат на извършената инспекция било установено сключване на неизгодни договори, съпроводено с редица нарушения и съществени пропуски.
На 08.12.2010 г. бил сключен договор между общината и „Еко Билд ТВ”- Видин с предмет „Доставка на бетонови изделия – тротоарни плочи“. В изпълнение на този договор били издадени шест броя фактури, всяка от които по 5 913 лв., с общата сума по тях - 35 478 лв. Цената на един брой тротоарна плочка в размер на 2,19 лв. за брой била договорена еднолично от кмета. Сключването на договора през 2010 г. станало преди приемане на бюджета за следващата година, при заложения срок на изпълнение - 2011 година, което го правило финансово необезпечен.
Без провеждане на обществена поръчка по реда на НВМОП обвиняемият Цанков еднолично подписал договор с „Еко Билд ТВ“ ООД, който също не бил заведен като наличен в специалния дневник на общината за 2010 г. За изпълнението на доставката били предоставени протоколи за извършено приемо-предаване, които били договорени по формат като приложение при сключване на договора. Същите обаче не били попълнени с всички необходими реквизити. От наличните по делото материали и от осчетоводяването на фактурите за покупка е видно, че плочките нито били получени, нито заскладявани в склад на общината.
Еднолично от кмета на бил сключен и аналогичен договор с „Виком“ ООД -Видин от 06.12.2010 г., с подобни параметри и допуснати нарушения.
Още един договор бившият кмет подписал с фирма „Виком“ ООД през 19.11.2010 г., само че този път с предмет „Чистене на улични шахти за отводняване“. Цанков не само не бил провел процедура по НВМОП, но и в раздел „Цени и плащания“ посочил като договорено месечно заплащане в размер на 4 000 лв. с ДДС, като общата сума на едногодишния договор възлизала на 48 000 лв.
На 02.08.2011 г. кметът отново еднолично сключил договор между ръководената от него община и „Еко Титан“ ЕООД гр. Видин с предмет „Премахване на нерегламентирани микросметища и замърсявания на площи в землищата на селата и извън самите села“. И този път документът не бил заведен в Регистъра на договорите, като със звездичка било указано, че той се сключва, за да се предвидят средства в бюджета за следващата година.
От заключението на извършената в хода на делото съдебно-почеркова експертиза било установено, че два от сключените договори са били подписани от обвиняемия Цанков и от неустановено лице.
Поетите по тези договори задължения са утежнили бюджета на общината, от което произлезли значителни за нея вреди в общ размер 125 669 лв. Още повече, че към края на 2011 г. имало неразплатени задължения към различни доставчици в размер на 3 748 845 лв.
Окръжен съд-Монтана наложи на бившия кмет и забрана да заема длъжността кмет за срок от три години, както и уважи предявеният от община Белоградчик граждански иск в размер на 113 700 лв.
Решението на Окръжен съд – Монтана подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети