Днес британците ще решат историческата дилема за ЕС

DenNews.bg
23.06.2016
размер на текста:

Днес британците ще дадат отговор на историческия въпрос за бъдещето на Великобритания – с или без Европейския съюз.
Кампанията за оставането в европейското семейство е засилила позициите си според данните на две проучвания на общественото мнение, публикувани снощи.
Във Великобритания и Гибралтар има общо 46,5 милиона избиратели, които имат право да гласуват в референдума.
В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят пред поддръжниците на напускането с 48 на 42 процента.
В предишно допитване на КомРес за в. "Сън" от 14 юни лагерът на оставането имаше само един процентен преднина пред този на напускането.
"Както се очакваше, последната седмица от кампанията видя нарастването на подкрепата за статуквото. Ако оставането обаче спечели, както сега изглежда вероятно, това ще е победа, лишена от въодушевление", каза ръководителят на КомРес Андрю Хокинс.
В друго допитване на ЮГав за в. "Таймс" лагерът на оставането води с 51%. В предишно допитване на ЮГав за "Таймс" привържениците на напускането водеха.
"Сегашните ни данни показват, че резултатите са твърде близки за достатъчно добра прогноза, но най-новата тенденция е към оставане", каза директорът на ЮГав Антъни Уелс.
Букмейкърите също дават все по-голяма вероятност за оставането на Великобритания в ЕС след публикуването на двете допитвания. Според Бетфеър вероятността от гласуване за оставане е достигнала почти 80 процента. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети