Стотици се стекоха пред паметника на Ботев в Дупница

DenNews.bg
02.06.2016
размер на текста:

Стотици дупничани сведоха глави в знак на почит и признателност пред подвига на Христо Ботев и всички загинали в борбите за освобождението на България. Над 100 души, предимно млади хора, преминаха в шествие от пл. „Свобода” до паметника на революционера пред Гимназия „Христо Ботев”.
Шествието, организирано от „Патриоти Дупница“, предвождаше момченце, носещо портрет на Ботев, а след него вървяха младежи с транспарант с думите: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.


Точно в 11:30 часа шествието, в което се включиха и кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общински съветници и общественици, се присъедини към учениците от гимназията.
С тържествена програма ученици и преподаватели отбелязаха патронния си празник и 135 години от създаването на най-старата гимназия в Югозапада и едно от елитните у нас средни учебни заведения.
„Дупница тачи и уважава своите национални герои. Фактът, че днес има стотици дупничани, които са тук, говори красноречиво. Това не е събитие по задължение или само за протокол, а събитие, което доказва, че българският дух е жив, патриотизмът у всеки един от нас го има и ние не забравяме и няма да забравим нашите предци, дали живота си в името на това – България да бъде свободна”, каза кметът Чимев.
Десетки венци и цветя поднесоха ученици, политици, обществени организации и граждани. При звука на сирените точно в 12 часа присъстващите сведоха глави в минута мълчания.
Днес отбелязваме 140 години от гибелта на Ботев.

 

ВИЖТЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА НИ ДЕНЯТ В СНИМКИ

 

ЧАСТ I

 

ЧАСТ II

 

НА СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ И ВИДЕО

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети