Кметове от 22 общини ще подкарат електромобили

DenNews.bg
16.06.2016
размер на текста:

22 общини и четири държавни институции ще получат средства за купуване на хибридни и електромобили, каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обяви резултатите от класирането на проекти за закупуване на хибридни и електромобили от общинската и държавната администрация. Пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по линия на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и е с бюджет 1 млн. лева.
Със средствата ще бъдат купени 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства. Одобрените бенефициенти в процедурата са 26, а закупените екологични автомобили ще доведат до спестени 138 тона въглероден диоксид годишно. Осигуреното съфинансиране е по 20 хил. лева за електромобил и по 10 хил. лева за хибридно превозно средство.
Одобрените проекти са на четири държавни институции - МОСВ, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”. Финансиране ще получат и проектите на 22 общини - Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Варна, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен, обяви Василева. Държавните институции и общинските администрации ще използват електромобилите основно за осъществяване на контролните си функции.
„Към момента у нас са регистрирани 444 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер, желанието ни е броят им да се увеличи”, каза Василева. Тя припомни, че от днес са в сила приетите от Министерския съвет намалени екотакси при регистрацията на електромобили и хибридни превозни средства. „Тези автомобили паркират безплатно в големите градове и не плащат годишен данък”, отбеляза тя. източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети