Росен Тимчев готов и на съдебно дело срещу Здравната каса

DenNews.bg
14.06.2016
размер на текста:

Здравната каса отказа да разплати надлимитна дейност за над 53 милиона лева на 307 болници от страната, стана ясно днес. Сред лечебните заведения, получили отказ, са такива с национално значение като ВМА, УМБАЛ “Св. Анна” и УМБАЛ “Александровска”.
Общинската болница в Дупница все още не е подала заявление за изплащане на надлимитната дейност, т.е. не е получила и отказ.
„Получим ли отказ, ще съдим Здравната каса”, категоричен е управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Росен Тимчев. „Съдебното дело е крайна мярка, само ако се наложи”, подчерта той.
Към момента общинската болница има около 200 000 лв. неизплатени от Касата за надлимитна дейност. 150 000 лв. са за миналата година, а около 50 000 лв. са натрупани от началото на 2016-а година.
„Това е реална дейност за реални пациенти и трябва да получим заплащане”, посочи болничният шеф.
Както писахме, Здравната карта, спусната от министерството, орязва значително леглата в Дупница – засегнати са и общинската, и частната болница.
Намалението на леглата в общинската болница е от 180 на 120. Вътрешно отделение, най-работещото, остава с 9 легла по-малко - от 43 на 34. Най-ощетено е детско отделение, където от 30 педиатрични легла са оставени 16. В хирургично отделение от 14 легла остават 9, шест по-малко с леглата и в АГ отделението - от 16 на 10.
„Очакваме с нетърпение решението на Конституционния съд, който трябва да разгледа делото за Здравната каса по същество до края на месеца. Ако съдът обяви предвиденото в Картата за противоконституционно, всички разпоредби ще отпаднат”, коментира за DenNews.bg още Тимчев.
Припомняме че, Конституционният съд бе сезиран от група депутати.
Може да си припомните реакцията на медиците от общинската болница в Дупница за намаляването броя на леглата ТУК и ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети