Осъдиха бивш общински съветник за укриване на данъци

DenNews.bg
13.06.2016
размер на текста:

Бивш общински съветник бе признат за виновен за укриване на данъци по обвинение, внесено от Окръжна прокуратура – Кюстендил. Съдът постанови за Петър Макенджиев условна присъда от три години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.
В периода 14.02.2007 г. - 14.12.2010 г. Макенджиев системно извършвал покупко-продажби и отдавал под наем недвижими имоти в Кюстендил. Сделките, които реализирал, представляват независима икономическа дейност по смисъла на чл. 3 от Закона за данък върху добавената стойност, осъществяването на която обуславя качеството му на задължено лице по смисъла на закона. Наред с това отдаването под наем на недвижимо имущество също е икономическа дейност по своята същност, от която обвиняемият редовно получавал доходи. Приходите от тези дейности представляват облагаем оборот, подлежащ на регистрация по ЗДДС. Като не подал данъчни декларации в установените от закона срокове, Макенджиев избегнал установяване и плащане на данъчни задължения. Назначената по делото експертиза установява, че обвиняемият не е подал 47 броя справки-декларации за данък добавена стойност, които се изискват ежемесечно на основание чл. 125 от ЗДДС пред ТД на НАП, офис-Кюстендил и предхождащото ги заявление за регистрация по ЗДДС на основание чл. 96, ал. 1 от ЗДДС. В резултат на тези действия Макенджиев укрил данъчни задължения в особено големи размери -167 156.75 лв.
Наред с условната присъда от три години лишаване от свобода, Окръжният съд в Кюстендил му наложи и съпътстващото наказание „Конфискация" на част от имуществото, а именно ½ идеална част от поземлен имот, представляващ търговски обект с площ от 97 кв. метра - бивш магазин „1001 стоки“ (едноетажна постройка, състояща се от четири магазина в гр. Кюстендил на ул. "Цар Освободител" № 107).
Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд, информират от пресцентъра на Апелативна прокуратура София

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети