Доказано: Хората, които ядат месо, живеят с 3 години по-малко от вегетарианците

DenNews.bg
09.05.2016
размер на текста:

Хората, които редовно употребяват месо, особено обработено, живеят средно с три години и половина по-малко от вегетарианците, пише Science Daily.
Учени от клиниката Майо (щата Аризона, САЩ) са анализирали резултатите от изследвания, в които се оценявало влиянието на месото и вегетарианството върху продължителността на живота, за да изработят общи препоръки на тема отказ от месни продукти.
Изследователите съпоставили резултатите на шест изследвания, в които участвали повече от 1,5 милиона души, и стигнали до извода, че употребата на червено месо води до увеличена смъртност.
Освен това получените данни малко се различават. Едни от изследванията показват, че негативно влияние оказва не само обработеното месо (бекон, наденички, колбаси, шунка), но и необработеното.
Според друго изследване, което изучавало причините за смъртност от сърдечносъдови заболявания и исхемична болест на сърцето, рискът от смърт се увеличава само при употреба на обработено месо.
Независимо от някои различия в данните, резултатите от изследването в голяма степен съвпадат и позволяват да се говори за еднозначната полза от отказа от месо.
По-конкретно учените са единодушни в това, че вегетарианците, които се придържат към това хранене повече от 17 години, средно живеят по-дълго, заключават учените, цитирани от РИА Новости.