Корнелия Нинова е новият председател на БСП

DenNews.bg
08.05.2016
размер на текста:

 След проведен балотаж за избор на председател на БСП по време на заседание на 49-ти Конгрес, за лидер на левицата е избрана Корнелия Нинова. За нея са гласували 395 делегати. На второ място се нареди Михаил Миков с 349 гласа.

За председател на Общопартийната контролна комисия е избрана Валентина Богданова с 409 гласа. Другият кандидат за поста - Росен Малинов, получи подкрепата на 319 делегати.


„Ще работя разумно и спокойно и се надявам, че всички ще проявим мъдрост в този момент да се обединяваме и да не допускаме повече разпиляване на членове и симпатизанти на БСП и на леви хора“. Това заяви новоизбраният председател на БСП Корнелия Нинова в ефира на Бтв. Тя подчерта, че социалистите са излезли от Конгреса обединени около идеологията и лявата политика, както и алтернатива на това, което се случва днес в България. „Върху това ще стъпя и всеки ще получи своята възможност да работи и да превърнем тази политика в реалност“, каза още тя.

Нинова посочи, че през кампанията е чула много неща за себе си, но е предпочела да мълчи по една причина – „хората на БСП са ме научили, че братоубийствените войни помежду ни публично правят партията ни по-слаба“. Председателят на БСП е категорична, че трябва хората да се обединяват и да работят заедно, а не да се противопоставят в такива битки.

Ще се опитаме заедно да превърнем парламентарната група в ярка и категорична опозиция

„Няма да си променя отношението към Бойко Борисов, но ще променя отношението на парламентарната група и на партията. Ще опитаме заедно да я превърнем в ярка и категорична опозиция“, каза още Нинова. По нейните думи до края на годината трябва да се изработи национален план за алтернатива във всички сектори на политика на България с възможно най-широк кръг хора от обществото - учени, млади, съюзи на инвалиди, пенсионери, тези, които имат нужда от БСП като лява партия. „Ще ги поканим на разговор да изготвим заедно алтернативата на ГЕРБ“, допълни тя.

Корнелия Нинова обясни, че още не е избрала екип, с който ще работи и обеща, когато е готова, да го съобщи. Тя подчерта, че Стефан Данаилов е изключително мъдър човек и от него е научила най-умните неща. „Днес той беше изключително мъдър със съветите, които той даде и ще го послушам и този път“, коментира тя. Нинова съобщи, че вероятно утре ще имат среща с Михаил Миков.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети