Осъдиха условно 17 бежанци, нелегално минали границата ни, и ги глобиха по 100 лв.

DenNews.bg
31.05.2016
размер на текста:

 За 3 дни Районна прокуратура гр. Петрич приключи разследване и постигна 17 осъдителни присъди срещу 17 чужди граждани за незаконно преминаване през границата на България. В ранните часове на 28.05.2016 г. наряди на граничния полицейски участък в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич локализирали и задържали 34 чужди граждани от Ирак и Сирия. Чужденците незаконно преминали зелената граница на страната ни в района на село Кулата. Сред установените нарушители имало 13 малолетни деца и 4 непълнолетни.
На 30.05.2016 г. Районна прокуратура гр.Петрич внесе за одобрение в съда сключените споразумения със защитниците на седемнадесетте пълнолетни чужди граждани за извършени от тях престъпления по чл. 279 от Наказателния кодекс – преминаване през границата на Република България без разрешение на надлежните органи на властта. На същата дата Районен съд гр.Петрич одобри всичките 17 споразумения, по силата на които на 14 обвинени лица е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Три от обвинените лица ще изтърпят 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение също е отложено за изпитателен срок от три години. На всички 17 чужди граждани е наложено и наказание глоба в размер на по 100 лева.
Въпреки затрудненията със задържане на лицата произтичащи от липсата на арест в гр.Петрич /а такъв липсва и в друг граничен район гр. Гоце Делчев/, което е една от причините и за оскъпяване на процеса, прокурорите от Районна прокуратура гр. Петрич, съвместно с разследващите полицаи от ГПУ гр. Петрич приключиха разследването в рамките на 72 часа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети