Обвиниха в корупция 77 лекари след ваканция за сметка на фирма

DenNews.bg
31.05.2016
размер на текста:

77 медици се сдобиха с обвинения в корупция, след като се възползвали от екскурзия, заедно със семействата си, за сметка на фармацевтична компания.
Обвиненията срещу онколозите са повдигнати от Националното управление за борба с корупцията на Румъния.
„Една от компаниите за внос и продажба на фармацевтични продукти, включително в областта на онкологията, организира през 2012 година ваканция в Индия на група онколози, като пое разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства”, пише в съобщението.
Ваканцията била маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта на ваканцията била медиците да бъдат заинтересовани незаконно, според обвинението, да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.
„За това пътуване компанията е платила на туристическата агенция 520607,95 евро”, отбелязва управлението. „За официалното покриване на разходите бяха съставени фиктивни договори за спонсорство”.
Следователите твърдят, че конгресът се е състоял на 3-4 март 2012 година в Бангалор, докато пътуването на медиците е било през периода 28 февруари-9 март. Лекарите и семействата им са живеели в Делхи, на 2000 километра от мястото, където се е провеждал конгресът. В Бангалор те са били само един ден.
„Участвалите в екскурзията лекари само са изпълнили необходимите формалности, за да регистрират присъствие на конгреса, без да проявят реално към него никакъв професионален интерес. Дипломи за участие те получили не веднага след конгреса, а много по-късно, като се предприели в тази връзка съответните усилия”, посочва се също в документа. Източник: novanews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети