Общинската болница в Дупница сама ще изплаща санирането на бившата Транспортна болница

DenNews.bg
19.05.2016
размер на текста:

Общинската болница в Дупница не може да кандидатства и получи безвъзмездно финансиране по Националния доверителен фонд за въвеждане на енергоспестяващи мерки на сградата на бившата Транспортна болница, където се помещават част от отделенията на МБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Първоначалното намерение беше санирането, подмяната на дограмата и основен ремонт на покрива да се извършат със средства от Националния доверителен фонд, т.нар. Фонд „Козлодуй”.
Причината е, че болницата е търговско дружество.
„Становището на финансовото министерство е, че това би се приело като държавна помощ-нещо напълно недопустимо и подлежащо на санкция от ЕС”, обясни председателят на ОбС Ивайло Константинов.
В ход вече е друг вариант – кандидатстване пред Фонд „Енергийна ефективност” с т.нар. ЕСКО договор. Това обаче означава, че нужните около половин милион лева за ремонт на сградата ще бъдат поети и изплащани в последствие от общинската болница от реализираните икономии на средства за отопление.
Предстои на редовното заседание на Общински съвет утре да бъде разгледан и гласуван този вариант.
„Ремонтът на сградата за въвеждане на енергоспестяващи мерки, особено паралелно с газифицирането, което вече е гарантирано по Норвежката програма, е крайно наложително. Анализите показват, че болницата ще бъде в състояние да погасява стойността на ЕСКО договор от реализирана икономия. На месец ще се спестяват средства в порядъка на 10 000 лв., а за изплащане ще са нужни 3-4 000 лв. месечно. Така че ние насърчаваме тази мярка и ще съдействаме на управителя”, обясни Константинов.
Даването на съгласие за поемането на ЕСКО договор от страна на общинските съветници е нужно, тъй като ОбС е принципал на болницата. За момента не е ясно обаче дали самото кандидатстване ще стане от името на МБАЛ или на община Дупница.
Припомняме че, община Дупница кандидатства пред Националния доверителен фонд за близо шест милиона лева за газифициране на болницата и ЦДГ "Калина". Още през февруари ОбС даде съгласие за осигуряване на съфинансиране в размер на 15% от стойността на проекта. Първоначалното намерение е средствата да бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за тази година, но не се изключва и вариант за поемане на заем.
На сесията утре съветниците ще гласуват и докладна за осигуряване на съфинансиране от страна на общината по проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на ОДЗ „Таушаница”, за което се кандидатства пред Фонд „Козлодуй”.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети