Президентът ще сезира Конституционния съд за отхвърленото вето на Изборния кодекс

DenNews.bg
19.05.2016
размер на текста:

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд заради отхвърленото от депутатите вето върху текстове от Изборния кодекс.
В съобщение, разпространено от пресслужбата на президента, се казва още, че народните представители са заложили на „политиката на противопоставяне”.
Ето и пълния текст на позицията на Плевнелиев:

 

„За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне, дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани. Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

 

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори. Вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината. Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им.

 

Държавният глава нееднократно е посочвал колко е важно в настоящия геополитически момент всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но е твърдо убеден, че това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията. По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света”.

 

Вчера с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичен фронт, БДЦ, Атака, част от РБ и един независим Народното събрание отхвърли ветото на президента със 135 гласа „за".
В пленарната зала 27 депутати гласуваха "против", а трима се въздържаха.
Гласуването на ветото на Росен Плевнелиев се приемаше като залог за оцеляването на властта. По-рано от Патриотичния фронт заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото бъде подкрепено в пленарната зала.
По-рано депутатите от правната комисия в парламента подкрепиха ветото, въпреки заканата.
Ветото на Плевнелиев е свързано с този член от Изборния кодекс, който урежда правата за гласуване на българите зад граница. То беше наложено, след като стотици българи зад граница писаха до държавния глава с искане на закона, орязващ правата им по Конституция, да бъде наложено вето.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети