Германски съд прие възражение на Ердоган срещу сатирично стихотворение

DenNews.bg
18.05.2016
размер на текста:

 Германски съд прие възражение на Ердоган срещу телевизионния журналист Ян Бьомерман, като му забрани да повтаря публично части от негово сатирично стихотворение, посветено на турския лидер.

Сатирикът Бьомерман рецитира през март по телевизията стихотворение, в което отправи най-различни лични обиди към Ердоган включително, че гледал детска порнография. Това накара турския лидер да подаде оплакване.

В отделен иск до съд в Хамбург адвокатите на Ердоган поискаха да бъде забранено рецитирането на стихотворението публично.

Съдът постанови днес, че президентът на Турция "не е длъжен да търпи" Бьомерман да повтаря големи части от стихотворението заради тяхното "грубо и обидно съдържание". Съдът сметна, че в тях е прекрачена границата между сатирата и ругатнята, но че няколко строфи са в рамките на допустимото. Ройтерс обяснява, че тези строфи се отнасят до отношението в Турция към религиозните малцинства.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Отделно канцлерът Ангела Меркел миналия месец прие искане на Турция Бьомерман да бъде разследван по подозрение в обида към чуждестранен държавен глава. Прокуратурата още не е решила дали да повдигне обвинение, съобщава АП.

Меркел си навлече критики, че е позволила това разследване, правейки прекалени отстъпки на Ердоган заради сделката с Турция за мигрантите. Според германския наказателен кодекс обиди срещу чуждестранни лидери не са позволени, но правителството може да реши дали да възложи на прокуратурата да разследва подобни случаи.

БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети