Агенцията по храните засече над 7 тона сирене менте

DenNews.bg
18.05.2016
размер на текста:

Българска агенция по безопасност на храните констатира 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване. Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на бизнесоператорите са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици.
Констатираните несъответствия са в резултат на засилени проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ предприе от средата на месец март. Изследвани са общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.
При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби (424 проби). За констатираните несъответствия са издадени три Акта за установяване на административно нарушение. Пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, не предварително опаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произхода на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. БАБХ осъществява засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети