Осветляват ни за ползите и негативите от влизането на Дупница във Вик-асоциация с листовки по пощите

DenNews.bg
17.05.2016
размер на текста:

 Информационни листовки, обясняващи ползите и негативите от двата варианта – присъединяване или не на Дупница към областната ВиК- асоциация, ще бъдат разнасяни по пощенските кутии, за да стигнат до всяко домакинство и гражданин.
Към момента листовките се изготвят, а разнасянето им ще стартира през следващата седмица. Това обясни на пресконференция днес председателят на Общински съвет Ивайло Константинов.
„Листовката ще съдържат най-важните въпроси и отговори по темата. В брошурата ще кажем и двата варианта. Предстои да решим на сесия как ще извършим допитването до гражданите – дали на общоградско събрание или на множество квартални събрания. В интерес на истината, на неофициална сесия по темата всички присъстващи подкрепиха варианта за общоградско събрание. На срещата обаче отсъстваха десетина съветници и ми се ще въпросът да бъде изяснен на предстоящата в петък сесия. Друг е въпросът, че гражданите са крайно незаинтересовани от решението”, коментира Константинов и обясни, че допреди месец е имало множество въпроси по темата. „В момента, в който чрез медиите изяснихме тези въпроси, поне до мен не е стигнало нито едно питане по темата, дори и като телефонно обаждане, за последните две седмици. За мен това означава, че будните граждани изясниха казуса за себе си в аванс. Останалите хора не разбират проблема, според мен, а и ние не сме стигнали до тях. Затова и всъщност е ролята на въпросната брошура – всеки да си изясни какви биха били последствията в единия и в другия вариант”, добави Константинов.
Както сме писали, единствен вариант община Дупница, а и всяка българска община, да получи европейски средства за обновяване на ВиК-мрежата, е необходимо да е част от асоциация. За територията на България водните асоциации съвпадат с броя на административните области-28. Всяка асоциация се съставя от общините в съответната област, а участие, чрез представител на областна управа, има и държавата.
Въпросът пред Дупница е дали да се присъедини към асоциацията на Кюстендилска област, като така ВиК-Дупница ще загуби автономията си на общинско дружество. Ако Дупница запази ВиК в съществуващата форма – самостоятелно общинско дружество, е ясно, че няма никакъв шанс да се бори за евросредства.
От друга страна обаче е ясно, че предвидените европейски средства за ВиК-сектора в България са значително по-малко от необходимите за обновяване на мрежата в страната, т.е. и след евентуално присъединяване на Дупница няма гаранция, че общината ще получи необходимите средства. Под въпрос е и формулата на подялба на средствата вътре в самите асоциации.
Категорично ясно е, че ни предстои поскъпване на водата, тъй като формирането на цената вече не е от правомощията на местната власт – Общински съвет, а се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, т.е. от държавата. На заседание на комисия вчера бе взето решение за поскъпване на водата в първите пет общини. До края на месеца всички ВиК-дружества трябва да изпратят становища, като решенията за цената на водата във всички общини предстои да бъдат взето в рамките на месец. Индикациите са, че навсякъде предстои скок на цената, който ще влезе в сила от юни-юли.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети