Гърция е световен рекордьор по протести и демонстрации

DenNews.bg
17.05.2016
размер на текста:

 Над 27 000 протестни демонстрации и митинги са се провели в Гърция в рамките на пет години, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".

Официални данни от полицията показват, че за периода от 2010 г. до 2015 г. в страната е имало общо 27 103 демонстрации или средно по 15 на ден, което е световен рекорд.

Заради увеличените социални брожения сериозно е нараснала и работата на полицията, като за сигурността на протестните действия са били пренасочени 702 443 полицаи или около 25 полицая на протест.

Основно място за демонстрациите е бил центърът на Атина. В централните райони на столицата през 2010 г. са се провели 4 268 демонстрации. Следващите години обаче броят им рязко е намалял и през 2015 г. те са били 1 157.

Данните показват, че броят на участниците в протестите също не е постоянен. През 2012 г. са участвали средно над хиляда души, но в демонстрациите през първите два месеца на тази година са участвали под двадесет души.

През разглеждания петгодишен период протестите не са толкова многолюдни, но пък са регистрирани повече случаи на насилие, сблъсъци, намеса на полицията, вандалски прояви, пише още вестникът.

Последният сериозен инцидент е от декември 2014 г.. Тогава при отбелязване на шестата годишнина от убийството на младежа Алексис Григоропулос, прострелян от гръцката полиция, в центъра на Атина избухнаха безредици. Полицейските части бяха подложени на обстрел с коктейли Молотов и други предмети, както от хора на улицата, така и от балкони на блокове. При разчистване на района бяха събрани 50 тона камъни, припомня печатното издание.

БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети