Драконовски мерки спират преписвачите на матурите

DenNews.bg
16.05.2016
размер на текста:

Различна подредба на въпросите; заснемане на помещенията не само с картина, но и със звук; точно определено място за всеки; забрана за използване на химикал от вкъщи; забрана за носене на ръчен часовник; устройства за засичане на мобилни телефони. Това са само част от драконовските мерки, подготвени от образователното министерство за възпиране на възможността за преписване по време на матурите тази година.
След обявяване на пакета с въпроси на матурите, (въпросите са 41) изпитните комисии ще могат да разбъркват подредбата им така, че за всяко училище, стая или на всеки ученик ще имат различни варианти, изключващи възможността да се подсказват отговори спрямо номера на въпроса.
За първи път всеки абитуриент ще сяда на предварително определено място. Разположението на учениците по чиновете пък ще бъде такова, че да гарантира не само заснемането им в един кадър, но и лесната идентификация на лицата им. За първи път камерите, с които ще се заснемат матурите, ще записват и звук, а не само картина.

На първата матура изпитните зали ще са 4000 в 624 училища в цялата страна. Видеонаблюдението в училищата е обединено в централно наблюдение - в 28-те Регионални инспекторати по образованието /РИО/ и в сградата на МОН. В центровете за наблюдението ще се гледат едновременно всички зали.
В деня на двата задължителни държавни зрелостни изпита на три места ще бъде наблюдавана всяка изпитна зала - в съответното училище, в РИО-та и в МОН.
Поставени са и "умни" датчици - технически средства, които "да обезпечат установяване на различни, ненормални за изпитния ден прояви", т.е. да засичат включени мобилни телефони или други устройства.
Всички мобилни телефони на учениците ще бъдат събрани. Без мобилни телефони в залите ще влизат и квесторите. Учениците ще пишат на матурите само с черен химикал, като химикалите ще бъдат раздадени от просветното министерство.
Засекретяването на залите за изпита ще се извърши вечерта преди двете матури, като това ще направи комисия, в която ще са директорът на училището, председателят на изпитната зрелостна комисия /учител/, представител на родителите, представител на РИО или на МОН. На сутринта същата комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните възли и цялото училище.
В залите ще бъдат поставени часовници, тъй като зрелостниците няма да имат право не само телефон, но и ръчен часовник.
От МОН е изпратено писмо до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичане на информация за изпита.
Тази година на зрелостния изпит по български и литература ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит ще се явят 52 990 зрелостници. За изпит по желание на ученика са записани 568 абитуриенти.
В изпитния процес ще бъдат ангажирани 14 000 души, включително и родители.
На 18 май ще се състои първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас.
На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.
Заради зрелостните изпити, външното оценяване на седмокласниците и националния празник 24 май на децата се събира 8 дневна ваканция от 18 май.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети