Утре ни преглеждат безплатно за рак на кожата, д-р Венциславова ще приема в Дупница

DenNews.bg
12.05.2016
размер на текста:

Безплатни прегледи за превенция на рак на кожата ще има утре, 13 май, в цялата страна. Кампанията се провежда за единадесета поредна година от Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология.

В Дупница желаещите ще приема д-р Камелия Венциславова, ДКЦ, пл.”Свобода” №1, тел. 0899170808. Прегледите ще се извършват от 8:00 до 13:00 часа. Предварително записване не е нужно, но при желание може да фиксирате конкретен час с телефонно обаждане.

„За съжаление случаите на рак на кожата са все по-често срещани. Най-важното, което трябва да се знае е, че карцинома на кожата е напълно лечим, но меланомa е коварно заболяване, което в 99% от случаите е с летален изход”, обясни д-р Венциславова за DenNews.bg. Основата разлика е, че карцинома се развива върху здрава кожа под формата на раничка, която не заздравява дълго време, а в 99% от случаите основа на меланома е бенка.
„Хубаво е, че хората идват на преглед през цялата година, а не чакат конкретна дата. Все повече хора знаят, че трябва да се наблюдават и да търсят специалист при всяка промяна по кожата и по-специално на бенките. Правилото за наблюдение на бенките, лесно за изпълнение, е A, B, C, D”, обясни д-р Венциславова.


А-асиметрия (asymmetry)-обичайно бенките са с овална форма, ако формата започне да се променя, например, от едната страна да се заостря, трябва да потърсите лекар.
B-граница (border)-обичайно бенките имат ясни граници с еднакъв цвят, ако забележите изменение на очертанията на бенката или в структурата, потърсете лекар.
C-цвят (color)-ако забележите промяна на цвета на бенката, особено потъмняване, незабавно потърсете лекар. Един от ясните сигнали за образуването на меланом е почерняването на бенката. Трябва да се знае, че е възможно и избледняване на бенка – това говори за самоизчезването й, като в такъв случай на нейно място остава бяло петънце като при болестта витилиго. В тези случаи също е препоръчително да потърсите специалист.
D-диаметър (diameter)-разрастване на бенката и увеличаване на площта също сочи за изменение, за което трябва да се консултирате с дерматолог.
„Най-важното, за да се избегнат проблеми с кожата, е да се избягва дългото стоене на слънце без защитен лосион. Най-опасни са изгарянията, тъй като кожата помни, и последици от изгаряне може да се появят след време. Да се избягват или въобще да не се ползват солариуми. Вече има държави, в които солариумите са забранени. При дълго стоене на слънце бенките трябва да се покриват с лосион с най-висок фактор на защита, а за по-голямо спокойствие може да се поставя и лейкопласт”, съветва д-р Венциславова.
Важно да се знае, че в рамките на кампанията утре безплатни прегледи ще се извършват само на образувания на кожата, които са подозрителни за кожен рак. Безплатно няма да бъдат консултирани пациенти с други кожни заболявания.

Списък на всички дерматолози, участващи в кампанията по градове може да видите ТУК.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети