Връщаме на САЩ вълк от Уолстрийт, манипулирал американската фондова борса

DenNews.bg
10.05.2016
размер на текста:

 Днес, 10.05.2016 г., по повод молба за екстрадиция от съдебните власти на САЩ, Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд материалите за разглеждане на постоянна мярка „Задържане под стража” на българския гражданин Недко Недев. Срещу него в САЩ се води разследване за компютърни измами. Искането за задържането му е до приключването на същинското производство по екстрадиция, като от СГП е изпълнена редовно и процедурата по чл. 14 ал. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Според нея Недев се е запознал с документите по разследването, дошли от съдебните власти в САЩ, както са направени нужните протоколи, писмени обяснения и пр.
Отделно от искането за постоянно задържане на Недев, прокурор при СГП внася и оригиналните документи от САЩ за разглеждане на делото по екстрадиция по същество.
След получаването на всички документи по екстрадиционното производство, СГС следва да насрочи открито заседание в 7-дневен срок (чл. 16 ал. 1 от ЗЕЕЗА).
На 09.02.2016 г. обвинителен акт за извършени престъпления от Недко Недев, който притежава и американско гражданство, е бил внесен във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк. Обвиненията, описани в 8 пункта, представляват борсова измама, измама по пощенски път, квалифицирана кражба на самоличност и измама във връзка с търговска оферта.
Въз основа на заведения в съда обвинителен акт съдия Франк Маас е издал заповед за арестуването на Недко Недев по обвиненията, повдигнати в обвинителния акт.
По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. и до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публично търгувани фирми - Rocky Mountain Chocolate Factory (посочена като „Rocky Mountain“) и Avon. Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете, посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и Обмен на САЩ. В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group (посочена като „Tower“) като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.
На 10.03.2016 г. Недко Недев бе задържан от българските власти и са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на София, откъдето бяха иззети компютърни конфигурации, документи и вещи, които САЩ също поискаха да бъдат предадени.
Тогава материалите по преписката бяха изпратени в СГП за продължаване на екстрадиционното производство по реда на ЗЕЕЗА.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети