4 г. затвор за окръжен съдия, взел подкуп

DenNews.bg
08.04.2016
размер на текста:

Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков ще лежи 4 г. в затвора за приет подкуп от 6000 лева, реши Върховният касационен съд.
Пред 2012 година Петков бе осъден на 5 години затвор на първа инстанция за рушвет, взет от подсъдим, но после бе оправдан от Софийския апелативен съд. Причината бе, че СРС-тата по делото са били разрешени незаконно от съда и не могат да се използват по делото.
Прокуратурата обаче протестира оправдателната присъда и Върховният касационен съд върна делото с мотива, че тя е произнесена неаргументирано. При новото разглеждане на делото друг състав на Апелативния съд е преценил, че има достатъчно доказателства, извън СРС-та, които уличават Петков в корупция.
Магистратът бе арестуван пред дома си във Велико Търново през октомври 2010 година, след като бил подслушван в продължение на няколко месеца. Тогава разследващите откриха въпросните 6000 лева в белязани банкноти в джоб на якето, с което бил облечен.
Според прокуратурата сумата е била последна вноска от подкуп в размер на 25 000 лв., които съдията поискал от подсъдимия Емил Шопов-Шопа. Той дал рушвета заради водено срещу него дело за кражбата на 10 тона нафта на стойност 20 000 лв през 2005 г.
През август м.г. Софийският апелативен съд призна за виновен магистрата и го осъди на 5 години затвор. Славчо Петков обжалва решението пред Върховния касационен съд.
Върховните магистрати обаче също го признаха за виновен, като намалиха наказанието му с една година - на 4 години лишаване от свобода. Славчо Петков е и лишен от право упражнява юридическа професия и да заема магистратска длъжност в органите на съдебната система за срок от 7 г.
Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
През юли м.г. за първи път у нас в затвора влезе магистрат. Бившият прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев бе осъден на 3 години лишаване от свобода за подкуп от 21 000 лева. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети