Измамени шивачки от Дупница 4-а година чакат заплатите си от печално известната фирма „Стратос Технолоджи” 46 ЕООД

DenNews.bg
07.04.2016
размер на текста:

 4-а година шивачките от фалиралата италианска фирма „Стратос Технолоджи 46” ЕООД чакат да получат заплатите си. В писмо до редакцията те питат кога ще им се издължат двамата италианци Моника Печис и Франческо Фратини, които им дължат по 1 000 лева по прекратените им трудови договори, под заповедите за които от 24-и април 2012-а годин стои подписът на управителката- италианската гражданка Моника Печис. Като причина за прекратяване на договорите се сочи следното:
„Работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение”.
Въпреки, че има издадени и влезли в сила изпълнителни заповеди от Дупнишкия районен съд и фирмата е осъдена,шивачките все още чакат да получат това, което им се полага за изработеното от тях за месеците декември 2011-а г. и месеците януари, февруари, март и април 2012-а година ведно със законната лихва, считано от датата на завеждането на исковите молби.
Опитите на част от шивачките да потърсят правата си и чрез прокуратурата удрят на камък, защото според нашето законодателство фирмата вече е осъдена и има влезли в сила изпълнителни дела.
Опитите на шивачките да потърсят правата си и чрез подаване на сигнал до Инспекцията по труда, също удрят на камък. Оттам отговорът е същият като от прокуратурата: Фирмата е осъдена, има влязла в сила осъдителна присъда, издаден е и изпълнителен лист.
Според шивачките, които са направили свое самостоятелно разследване, дори фирма „Стратос Технолоджи 46 ЕООД” да не разполага към момента със средства, то съдебните изпълнители трябва да потърсят парите им от другите фирми, каквато е „Петнакъмпани”, посочена в търговския регистър като едноличен собственик на капитала на италианската шивашка фирма. По-щателно ровене в търговския регистър води към името на италианеца Франческо Фратини, който е посочен там като управител на „Петнакъмпани” ООД. Като съдружници са посочени фирма „Артемиде” ЕООД и кипърската „Кийган Холдингс лимитид”.
Още една проверка в Търговския регист ър сочи, че фирма „Артемиде” ЕООД е с управител.... отново Франческо Фратини, а едноличен собственик на капитала е чуждестранното юридическо лице „Президиум БВ” от Нидерландия.
Сагата с шивачките от Стратос Технолоджи 46 ЕООД и двамата италианци Моника Печис и Франческо Фратини ние следим от самото начало. Ето и статиите, които сме писали, за да стане пълна картината за безизходицата, в която са изпаднали потърпевшите заради неуредиците в родното законодателство:

22.03.2012 г.
Франческо Фратини отново излъга шивачките си от фирма „Стратос технолоджи” в Дупница

Шивачките от италианското предприятие „Стратос технолоджи” в Дупница отново останаха излъгани от собственика Франческо Фратини, след като той плати само на част от тях по 60% от заплатите за декември. Според поетия ангажимент, до 20-и март трябваше да бъдат решени всички парични взаимоотношения между Фратини и 200-те му шивачки. Това бе и причината те да спрат протеста си, на който излязоха в края на февруари заради пускането им неплатен отпуск от средата на месеца. Оказа се, че заради неплатени сметки цеховете на фирмата са останали и без ток. Тогава Фратини даде щедри обещания за изплащане на заплатите и дори да осигури работа ако се наложи в други фирми на шивачките си. Това така и не стана, а някои от тях вече получават и предупредителни писма от кредитори, че ще бъдат предадени на съдия-изпълнител.
От писмо, изпратено до лидера на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова става ясно, че Фратини вече поставя сам нови условия. Той ще плати полагащото се само на тези от шивачките му, които не са подали молби за напускане. До днес от 200 работнички, в предприятието все още има на щат 165.
„Обръщам се към Вас предвид факта, че на срещата, проведена в нашия офис, определихме днешната дата като краен срок за намирането на решение за ситуацията, в която се намира СТРАТОС 46. За съжаление предвид положението, в което по настоящем се намира дружеството поради факта, че не извършва производствена дейност, както и заради международната пазарна криза, бихме могли да предложим вариант за разрешаване на ситуацията, който обаче няма да може да покрие изцяло предходните задължения на дружеството по отношение на служителите, но който ще гарантира от първи април назначаването на 165 човека, които към момента все още се водят на работа в СТРАТОС 46. По този начин ще бъдат запазени трудовите договори (респективно и натрупания стаж по тях) като за това ще гарантира солидна и финансово стабилно дружество, което е и един вид гаранция за бъдещето на СТРАТОС 46”.
Само преди 18 дни Фратини изпрати друго писмо, с което помоли за отсрочка от 15 дни.
„Знам отлично, че 60.000 лева не са достатъчни, но успях да осигуря само тази сума. Имам нужда от още 15 дни, за да се опитам да намеря някакво решение в качеството си на консултант, каквато е и моята работа. Именно като такъв се опитвам да помогна с каквото мога и то, най-вече на служителите и ако те биха могли да проявят още малко търпение, ще можем да им дадем тези 60.000 лева, за които положих неимоверни усилия да осигуря. Що се отнася до тока и наема, те ще бъдат платени, когато дейността бъде възобновена, според мен, обаче е много по-уместно тези пари да бъдат дадени на хората, а не за ток и наем.

СТРАТОС ТЕКНОЛОДЖИ 46 е фирма с немалък опит, която благодарение на квалифицирания си персонал е в състояние да произвежда високачествена и сложна продукция, каквато малко фирми в България могат да осигурят. Именно поради тази причина няма значение дали фирмата разполага със собствени помещения и машини, защото без клиенти и без организация, те нямат никаква стойност”, става ясно от кореспонденцията между Фратини и Тодорка Дамянова.

Това, което бих искал да разбера е дали хората биха били съгласни на този вариант, колко от тях биха се съгласили да ни дадат още 15 дни време срещу изплащането на част от заплатите им за декември. Ако са съгласни, ще трябва да бъде подписано писмено споразумение, с което обаче няма как да се гарантира, че след 15 дни работата ще бъде възобновена. Към момента не разполагам с други възможности. В случай че не са съгласни, единствената възможност, за съжаление, остава обяваването в несъстоятелност на дружеството.

 


22.08.2012г.
Шивашката фирма „Стратос технолоджи-46” фалира, окончателно
Соченият за собственик Франческо Фратини излезе на светло и обясни, че е бил само финансов консултант на фирмата


Италианската шивашка фирма в Дупница „Стратос Техтолоджи 46 ООД „ фалира, окончателно. Това стана ясно от официално писмо, изпратено ни от сочения дълги месеци кат особственик Франческо Фратини. В него той изразяра недоумението си от факта, че дълго време е бил сочен като собственик на фирмата, на която всъщност бил само консултант.
„Уважаемо издание,
Едва сега научавам, с няколко месеца закъснение, че в медиите от град Дупница и околностите са публикувани статии, свързани с моето име и отнасящи се до мъчителната история на „Стратос Технолоджи 46” ООД -Дупница. Изключително съм изумен да прочета, че моето име е многократно свързвано с фалита на „Стратос Технолоджи 46” и загубата на стотици работни места, сякаш по някакъв начин съм отговорен за случилото
се. Желая да изясня тази ситуация, тъй като може да навреди (а в някои случаи вече е навредила) на моята репутация като консултант, който работи в България от години с неизменен професионализъм и сериозност.
Никога не съм се занимавал с управлението на „Стратос Технолоджи 46” ООД през годините на неговата дейност и едва в средата на 2011 г. бях помолен от няколко италиански предприемача да учредя дружество (в което бях назначен за доверен управител), което да може да закупи квотите
на „Стратос Технолоджи 46” от предишния им собственик Си.Ти.Ай. –Враца, дружество, което се намираше в затруднено положение. През 2011 не съм се занимавал с дейността на „Стратос Технолоджи 46”, не съм бил запознат с финансовата ситуация на дружеството (като представител на
съдружник единственото ми задължение е да прегледам годишния счетоводен баланс в края на годината), нито претендирам да разбирам нещо от производството на дрехи (аз работя като финансов консултант).
През декември 2011 същите италиански предприемачи ме осведомиха, че „Стратос Технолоджи 46” е в затруднение, защото същите вече не са в състояние да осигурят производствена дейност и финансова подкрепа на
дружеството поради икономическите проблеми в Италия, причинени от кризата. По тази причина ми възложиха да търся купувачи на „Стратос Технолоджи 46”, които да могат да осигурят на дружеството работа и финансова подкрепа. От месец януари 2012 г. се ангажирах с този проблем и започнах преговори с различни потенциални купувачи, единият от които
изглеждаше сериозен и с реални намерения дотолкова, че за два месеца представители на въпросния потенциален купувач посетиха фабриката в Дупница и моя офис цели три пъти, за да определим при какви условия и за каква сума ще бъде направена продажбата. Освен това, ставаше въпрос за
сериозно дружество с добри финансови възможности, но на края, без да даде правдоподобно обяснение, се оттегли от сделката и така се стигна до март 2012. През същия месец се обърнах към други предприятия, които обаче предпочетоха да не продължат преговорите, защото междувременно
положението на „Стратос Технолоджи 46” рязко се беше влошило и персоналът започваше да напуска поради неплатени заплати.
В качеството си на консултант от януари до края на март бях на
разположение да помогна (всеки може да попита управителя на „Стратос Технолоджи 46” г-жа Моника Мечис или собственика на фабриката г-н Найденов, та даже и синдикалистите, с които се срещнах, за да обясня какво правя). Независимо, че не успях да спася дружеството от фалит, работих два месеца без да поискам нито стотинка заплащане (имайки предвид, че Стратос Технолоджи 46 не разполагаше с налични пари), дадох
на заем 60.000 лева на дружеството, за да може да плати част от заплатите на персонала, и намирам не само несправедливо, но и скандално, че съм посочен като отговорен за фалита на фирмата и загубата на стотици работни места. Бях помолен да помогна, доколкото е възможно, на „Стратос Технолоджи 46”; това, че не успях да намеря купувач, означава ли че съм причинил фалита? Да не говорим, че междувременно успях да спася работата на повече от 350 работника от Си.Ти.Ай.- Враца, дружество, което се сблъска със същите проблеми като „Стратос Технолоджи 46”, но за щастие изходът бе различен (уверявам Ви, че да се заемете с две дружества в криза по едно и също време, не е никак лесно).
В заключение, ако имате съмнения относно написаното по-горе от мен, мога да го докажа с документи и писма (изпратени и получени), следователно Ви моля, с оглед на доброто ми име, да публикувате това коригиращо и обяснително писмо в моя защита и като опровержение на по-рано написаното от Вас.
Сърдечни поздрави,
Франческо Фратини

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети