24-часова стачка блокира Гърция от днес

DenNews.bg
07.04.2016
размер на текста:

24-часова стачка отново блокира Гърция. Протестът е организиран от федерацията на държавните служители и е срещу планираната пенсионна реформа.
Полетите от и до всички гръцки летища, насрочени за днес, са отменени заради стачка на ръководителите на полети и служителите в гражданското въздухоплаване в Гърция.
В протеста ще се включат лекари, държавни служители, университетски преподаватели, адвокати и журналисти от държавните и частните медии.
Една от най-старите инвестиционни банки - "Голдман Сакс", предрича, че Гърция ще се завърне отново към сценария за излизане от еврозоната и че това ще стане на 20 юли, когато страната ще трябва да погаси задължение в размер на 2,2 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава гръцкото издание "Имерисия", цитирано от БТА.
Политическото напрежение вероятно ще нарасне в следващите месеци. Надеждите за бързо приключване на проверката от страна на кредиторите на осъществените от правителството в Атина реформи няма да се сбъднат, а по-вероятно е да има забавяне на преговорите до юли, когато ще се състои и референдумът за Брексит, смята банката.
Във връзка с това в. "Имерисия" пише още, че през последните дни в чуждестранния печат били зачестили особено негативните коментари и репортажи за Гърция, като повечето от тях били насочени срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, което създавало въпросителни за развоя на очакваните заключения на кредиторите за гръцката икономика.
Смята се, че това са целенасочени нападки с цел да се предизвика зацикляне на преговорите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети