Цветан Василев с две жалби срещу България в Страсбург

DenNews.bg
06.04.2016
размер на текста:

Банкерът Цветан Василев е подал две жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това обяви самият той, след като беше изслушан от Висшия съд в Белград по процедурата за неговото екстрадиране.
Едната жалба е от негово име и е за нарушаване на човешките му права, а втората е от името на фирмата му "Бромак" за отнетия лиценз на банка КТБ, съобщи БНР.
Василев не отрече, че обмисля дали да поиска убежище в Сърбия, повтаряйки за пореден път, че процесът срещу него е политически.
"Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно", заяви Василев.
„Както и да се развият делата в Страсбург, материално аз няма да ощетя България”, обясни банкерът. Той добави, че ще направи фонд, с който да компенсира всички пострадали "от това варварско отношение в 21 век".
„Съжалявам да го кажа, но не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от бизнеса. От тук нататък проблемите на Пеевски са си негови проблеми. Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношение между мен и Пеевски”, заяви още Цветан Василев.
Българската прокуратура иска Цветан Василев да бъде върнат в страната заради присвояването на 206 млн. лева от КТБ. Делото за екстрадицията му от повече от година е на първа съдебна инстанция.
Условията в арестите у нас са лоши, а върху българската прокуратура се оказва политическо влияние. С тези аргументи защитата на Цветан Василев се опитва да оспори и спре искането за екстрадиция на банкера от Сърбия в България.
При поредно изслушване по делото, което се води във Висшия съд в Белград, адвокат Владимир Белянски посочи, цитиран от bTV, че всяка държава може да откаже екстрадиране, ако поискалата го страна не може да предложи необходимите условия в своите арести и места за лишаване от свобода.
Политически елементи в разследването у нас, според защитата на Цветан Василев, са самият текст на обвинението за готвено убийство на депутата Делян Пеевски; изказвания на главния прокурор и негови подчинени, както и коментари на политици

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети