Гърция започна да връща мигранти в Турция

DenNews.bg
04.04.2016
размер на текста:

 Два ферибота връщат 131 мигранти в Турция от Гърция, което е част от сключеното миналият месец споразумение между Анкара и Брюксел, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свидетел.

Корабите са отплавали от гръцкия остров Лесбос към турския град Дикили рано тази сутрин.

Повечето мигранти са от Пакистан и Бангладеш, според говорителя на Фронтекс. Всеки мигрант е придружаван от цивилен офицер на Фронтекс. На корабите също има звено от гръцката полиция за борба с безредиците.

Според „Франс прес” автобуси са закарали стотици мигранти за депортиране в Турция на пристанищата на гръцките острови Лесбос и Хиос.

Според споразумението между ЕС и Турция Анкара ще приеме всички незаконно навлезли в Гърция мигранти и бежанци, включително сирийци. В замяна ЕС ще приеме хиляди сирийски бежанци, директно изпратени от Турция. Анкара също ще получи няколко милиарда евро, визова либерализация и напредък в преговорите с Брюксел за членството на страната в съюза.

Споразумението, което има за цел да обезсърчи хората да предприемат рисково пътуване през Егейско море, предвижда всички „незаконни мигранти”, пристигнали след 20 март, да бъдат връщани, въпреки че всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално.

Турският вътрешен министър Ефкан Ала каза, че страната му се е подготвила да приеме 500 души днес и че Гърция са дали имената на 400 мигранти.

Утре е възможно цифрите да се променят, изтъкна той пред агенция Anatolia.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети