За първи път в историята си Испания тръгна към предсрочни избори

DenNews.bg
27.04.2016
размер на текста:

Предсрочни избори ще има в Испания, след като кралят Фелипе VI реши да не се предлага кандидат за поста министър-председател.
В съобщение на кралския двор се посочва, че след консултации на монарха с лидерите на парламентарните партии, той е стигнал до извода, че "няма кандидат, който да има необходимата подкрепа в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента-б.р.)."
На изборите на 20 декември 2015 г. в Испания спечели Народната партия. Тя обаче не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. След неуспешен опит на своя лидер Мариано Рахой да постигне споразумения с други политически сили, Фелипе VI предложи на генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес се опита да сформира кабинет.
На 4 март, след втория кръг на гласуването в парламента депутатите от Конгреса не одобриха лидера на социалистите за премиерския пост. Тогава кралят даде на партиите време да се опитат да постигнат споразумение. Политическите сили обаче не успяха да стигнат до договореност.
Решението на монарха да не предложи кандидат за премиер означава, че в кралството предстоят предсрочни избори. Подобна ситуация възникна за първи път в историята на демократична Испания. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети