Автобусните превозвачи излизат на протест днес

DenNews.bg
26.04.2016
размер на текста:

Близо 200 автобуса ще излязат на протест в столицата в 12 часа днес. Автобусни превозвачи са недоволни от въвеждането на нова система за винетки и тол такси по българските пътища, настояват още за ефективна борба със сивия сектор в автомобилните превози, изработване на нова републиканска транспортна схема и еднакви условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници.
Сборният пункт на автобусите е на Горублянско ханче, откъдето с бавна скорост автобусите ще преминат през централни столични булеварди - "Цариградско шосе", "Цар Освободител" и "Княгиня Мария Луиза”, за да стигнат до крайната си точка- Централна автогара.
"Протестът ще бъде под наслов "Не на сивата икономика", защото това е най-големият проблем за бранша", каза Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Според Топалова всяко пътуване срещу заплащане трябва да се облага с данъци и да отговаря на определени условия. Като тук не ставало дума за споделено пътуване, при което пътниците си поделят разходите за бензин, а за организирани превози.
"Не може от Кърджали да тръгват 100 микробуса. Всеки ден това го правят. А за чужбина - всяка седмица. Това вече е превоз срещу заплащане. Да си купят касови апарати, да си имат професионална компетентност, да си плащат данъци и осигуровки", коментира тя.
По данни на автобусните фирми сивият сектор в бранша обхваща 50% от всички осъществени превози.Източник: Дарик

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети