„Гласувай без граници“ предупреждава: Властта опитва да провали електронното гласуване с прибързани действия!

DenNews.bg
25.04.2016
размер на текста:

Мануела Малеева

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с които направи гласуването задължително, забрани провеждането на референдуми заедно с избори, забрани отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства извън България и отказа да създаде многомандатен район „Чужбина“.
Това предизвика заслужено недоволство, защото е отстъпление от вече поети ангажименти към българските граждани, живеещи в чужбина.
Предстои гласуването на промените, свързани с въвеждането на електронното гласуване от дистанция. Представители на Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и експерти се включиха в работната група към Комисията по правни въпроси в Народното събрание, която да прегледа и съгласува законодателните решения за електронно гласуване.
В работната група постигнахме съгласие за своеобразна „Пътна карта“ за въвеждане на електронно гласуване и това залегна в приетите от Комисията по правни въпроси текстове. Предвижда се:
1. Тестване на технологията през 2017 г. и 2018 г. чрез експериментално гласуване от дистанция.


2. Външен одит и сертификация на технологията, използваща отворен код, което да позволява наблюдение на процеса и независимо преброяване на резултатите.
3. Използване на електронна идентификация в личните карти и на други носители, която следва да е налична от 2017-2018 г.
4. На Евроизборите през 2019 г. въвеждане на електронно гласуване от дистанция, след като успешно е преминала експерименталната фаза.
Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е силно разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина.
„Гласувай без граници“ предупреждава:
-Това е необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване.
-Необходимо е изграждането на организационен и технологичен капацитет, тестване и усъвършенстване на системата, преди нейното въвеждане.
Призоваваме народните представители да се отнесат отговорно към процеса на въвеждане на електронно гласуване от дистанция, за да отговорят реално на очакванията на подкрепилите го на референдум близо 2 милиона българи.
Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване. Това ще изолира още повече гражданите от изборния процес.

Мануела Малеева,
Представляващ Инициативния комитет „ Гласувай без граници“

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети