Умуваха над мерки срещу появата и разпространението на Нодуларен дерматит в Дупнишко

DenNews.bg
22.04.2016
размер на текста:

Епизоотичната комисия към община Дупница се събра на спешно заседание за въвеждане на мерки срещу появата и разпространението на болестта Заразен нодуларен дерматит, която се разпространява сред едрите животни. На срещата присъстваха кметове на села и кметски наместници, зам.-кметът Крум Милев, служители от "Екоотдела" и "Общинска собственост", животновъди, както и ветеринарният лекар д-р Първан Дангов, който внесе яснота по възникващия проблем в страна.
"Реши се животновъдите да предприемат превантивни мерки чрез пръскане срещу кръвосмучещи насекоми, които разпрстраняват тази болест около фермите и торищата. Преди срещата разговаряхме с кмета на Дупница по проблема и още следващата седмица ще бъде пуснато писмо до КАТ и Пътна полиция, с което ще искаме абсолютно всеки автомобил, превозващ животни да бъде спиран за проверка от Контролното звено и от ветеринарната комисия за всички задължителни документи и сертификати за обезпаразитяване на превозното средство и животните", обясни Милев.
В следващите дни ще бъдат предприети и други конкретни мерки с цел предотвратяване навлизането на болестта, които са в процес на уточняване.
Огнища на болестта има в Хасково, Стара Загора, а от вчера заболяването е доказано и при животни в района на Гоце Делчев.
Вече бяха приети мерки и от страна на Областната епизоотична комисия.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети