Извънредни мерки пазят област Кюстендил да не пламне с Заразен нодуларен дерматит

DenNews.bg
20.04.2016
размер на текста:

Въвеждат се мерки за недопускане проникването и разпространението на болестта Заразен нодуларен дерматит на територията на област Кюстендил.
След проведено заседание на Областната епизоотична комисия, областният управител на Виктор Янев издаде заповед за налагане на мерки за недопускане проникването и разпространението на заразен нодуларен дерматит на територията на областта. Констатираните огнища на заболяването са в населени места на областите Хасково и Стара Загора. Това наложи необходимостта от въвеждането на мерки за контрол на заразната болест. Заразният нодуларен дерматит е вирусно заболяване по едрите преживни животни, основно говеда и домашни биволи. Хората не са възприемчиви и не боледуват от тази болест. Вирусът е изключително устойчив и може да стане жизненоспособен за дълги периоди от време.
Областната епизоотична комисия с председател зам.-областният управител Силвия Велкова взе решение кметовете на общините в област Кюстендил спешно да свикат общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за съответните населени места. В заповедта на областния управител се казва, че се забраняват пазари и изложби на едри преживни животни, а общинските фирми по чистота редовно трябва да извозват отпадъците до градските сметища. Разпоредено е и собствениците на животновъдни обекти за едри преживни животни да извършват дезинфекции и дезинсекции в и около животновъдните обекти.
Забранено е и движението на едри преживни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие, с цел незабавно клане. Ще бъдат извършени и клинични прегледи два пъти седмично за заразния нодуларен дерматит на едрите преживни животни, както и инвентаризация на територията на областта и актуализация на данните във ВетИС на БАБХ.
Ще бъдат взимани проби от цяла кръв от говеда, показали клинични признаци на болестта. Те ще изпращат за вирусологично изследване до лаборатория по „Екзотични и особено опасни инфекции“ в София. Дивите животни също ще бъдат наблюдавани, след нареждане на директорът на РДГ.
Засилва се и контрола на месодобивните и млекопреработвателни предприятия на територията на област Кюстендил, относно извършването на дезинфекция и дезинсекция на всички транспортни средства, напускащи предприятията.
Органите на МВР ще осъществяват засилен контрол върху транспортните средства, превозващи живи животни и продукти от животински произход и при констатиране на такива без ветеринаромедицинско свидетелство, същите ще бъдат задържани. РД „Гранична полиция“ ще проверява за нерагламентирано движение на едри преживни животни.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети