Земетресението в Еквадор пусна на свобода около 100 затворници

DenNews.bg
18.04.2016
размер на текста:

Земетресението, ударило Еквадор със сила 7,8 по Рихтер, донесе невиждана от десетилетия трагедия за страната, но и късмет на няколко затворници.
Около сто души, излежаващи различни присъди, са успели да избягат през разрушените стени на затвор след земетресението в събота.
Затворът се намира в еквадорската провинция Манаби. Според Леди Сунига Роча, която е министър на правосъдието, правата на човека и религиозните въпроси, мощният трус е разрушил и инфраструктурата на мястото за лишаване от свобода. Няма сведения за жертви сред затворниците.
Около 30 души от избягалите вече са заловени, някои са се върнали доброволно. Продължава издирването на останалите. От съображения за сигурност са прекратени свижданията.

 

Броят на жертвите от земетресението в Еквадор достигна 272 и може да нарасне,

 

обяви в обръщение към нацията президентът Рафаел Кореа.
Това е най-голямата трагедия от 67 години, подчерта държавният глава, който се завърна спешно от визита в Италия. "Има признаци на живот под много от развалините и изваждането на живите е приоритет", добави Кореа в телевизионното обръщение.
Той съобщи, че досега е потвърдена смъртта на 272 души и че 2068 са ранените. Държавният глава каза, че в най-скоро време в най-зле засегнатите райони се очаква да пристигнат две мобилни болници.
В шест провинции е обявено извънредно положение.
Правителствата на редица страни от региона, в т.ч и на Мексико, Колумбия и Салвадор, решиха да изпратят в Еквадор хуманитарна помощ, лекари, спасители и техника. Източник: БГНЕС, Дарик 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети