Изказване на Оланд запали Париж с безредици

DenNews.bg
15.04.2016
размер на текста:

Телевизионно интерврю на френския президент Франсоа Оланд запали Париж в протести, превърнал се в улични безредици. Място на протестите отново беше Площада на Република в североизточната част на града, където вече две седмици продължават протестите на студенти и гимназисти, които се противопоставят на реформата в трудовото законодателство.
В четвъртък вечер отново се събра множество протестиращи, след което се отдели група от най-решително настроени младежи.
Това стана веднага след обширно интервю на президента Франсоа Оланд, който по телевизия "Франс 2" повече от час отговаряше на въпроси на водещи и представители на гражданското общество, разяснявайки политиката на правителството в условията на икономическа и социална криза в страната.
Първоначално разгорещени младежи изразиха намерението си да поведат шествие към Елисейския дворец. Силите на реда в района на Площада на Републиката обаче не им позволиха да се преместят от района. Така протестът се ограничи в северните квартали на Париж. Демонстрантите разбиха няколко витрини и автобусни спирки и други елементи от градската инфраструктура. С лозунги "Всички мразят полицията" и "Улицата е наша" те се движеха из града, като се опитваха да хвърлят по пазителите на реда тежки предмети.
По-късно тълпата се разпръсна. Съобщава се за задържането на повече от десет души.
Младежките протести срещу трудовата реформа продължават в Париж и други френски градове вече втора седмица. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети