Ердоган бесен на немската телевизия, иска наказания

DenNews.bg
14.04.2016
размер на текста:

 Сатирично предаване на германската телевизия разгневи турския президент Реджеп Ердоган и предизвика истински дипломатически скандал между Берлин и Анкара. Ердоган иска наказание за водещия, а канцлерката Меркел се оказва пред сложна дилема и е тясно притисната до стената.

Май много му се насъбра на турския президент напоследък. След като в края на март една регионална обществена телевизия в Германия пусна осмиващ го видеоклип, миналата седмица в сатирично предаване на обществената телевизия ZDF беше представено стихотворение, изобилстващо от обиди и подигравки към Ердоган. Това окончателно го ядоса и той реши да потърси наказателна отговорност от водещия на предаването - комика Ян Бьомерман. В неговото стихотворение се казваше между другото, че турският президент миришел, бил малодушен и страхлив, пълен със задръжки, че се отнасял зле с малцинствата и репресирал кюрдите и християните. Освен това текстът съдържаше и сексуални препратки, като например това, че Ердоган имал малка „опашка", разбирай - член.

Канцлерката Меркел вече определи сатирата на Бьомерман като "преднамерено оскърбление". Но това не помогна за усмиряването на Ердоган и сега тя ще трябва да реши, дали да одобри започването на наказателно преследване срещу комика. За обида на чуждестранен държавен глава германският НК предвижда затвор до 3 години.

Днес говорителят на Меркел съобщи, че германското правителство се нуждае от още време, за да излезе с решение по турската вербална нота. А германският адвокат на Ердоган - Хубертус фон Шпренгер - увери, че е решен да стигне и до Върховния съд:

„Президентът очаква наказание за провинилия се, но основно иска водещият да не повтаря повече думите си".
Междувременно, след оценка на риска, Бьомерман беше поставен под полицейска охрана. Мнозинството от германците са категорично против завеждането на наказателно дело срещу сатирика, а всеки втори от тях смята съдържанието на сатиричния текст за приемливо.

Лично аз имам малък проблем с тази оценка, тъй като смятам сатирата на Бомерман за пошла и умишлено търсена провокация. В случая той е отвърнал на турската провокация (привикването на германския посланик в Анкара) с една още по-безвкусна провокация./БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети