Чимев: „За” влизането във ВиК-асоциация ще бъда само срещу конкретна сума

DenNews.bg
13.04.2016
размер на текста:

„Ясно е, че община, която не е част от ВиК-асоциация няма как да участва за финансиране през оперативна програма. Това е даденост. По-интересен е моментът за това влизайки в една асоциация какво би получила община Дупница. Въпрос към днешна дата без категоричен отговор”, това коментира на пресконференция днес кметът Методи Чимев.
Градоначалникът обясни, че е провел среща с областния управител Виктор Янев, на която е договорено преди да бъде взето каквото и да е решение по темата, да бъде чуто мнението на експерти на регионалното министерство.

 

„Отговорите ще ги получим може би до ден-два, очаквам потвърждение за среща.

 

Формата на срещата е: областен управител, представители на регионалното министерство, кмет на община и председател на Общински съвет. Изрично настоях след този разговор отговорите, който ще получим, да бъдат обявени пред целия ОбС, имайки предвид, че в случая тази информация трябва да стане обект на достояние не само на кмета, а и на всички граждани. Към момента е ясно, че има ресурс от порядъка на 2,9 милиарда лева за водния сектор. Ясно е, че България има 28 областни, т.е. 28 асоциации. Ясно е, че ресурсът, необходим за решаване на проблемите във водния сектор е в пъти повече - от порядъка на около 30 милиарда лева. Това са отправните точки”, обясни още кметът на Дупница, като добави, че все още не е ясно как ще бъде направено разпределението на ресурса между отделни общини, как ще се процедира с общинско дружество ВиК-Дупница и какво ще се случи с цената на водата. „На този етап се знае, че оператор на асоциацията ще бъде Кюстендилска вода. Това създава предпоставки за въпроса какво ще се случи с ВиК-Дупница.

 

Имам уверение, че нашето дружество няма да бъде засегнато като звено, че няма да се прибегне до съкращаване

 

на персонал, което е изключително важно, както и че цената на водата няма да бъде механично променяна, т.е уеднаквявана”, каза още Чимев. Той повтори мнението си, изразено на последната сесия на Общински съвет, че към момента все още не съм убеден дали влизането на Дупница във ВиК-асоциация е за добро ли е или би донесло негативи.
„Нямам нищо против всеки, който има мнение да го изкаже. Колкото по-широк форум, колкото повече мнения, толкова по-добре. Знам обаче едно - времето, в което ние трябва да решим дали ще бъдем членове на тази асоциация наближава, имайки предвид, че всяка ВиК асоциация трябва да изготви мастерплан, с който да кандидатства пред регионалното министерство за финансиране. Вече има асоциации, които изготвят мастерпланове, а и като за всяко друго нещо – първите ще са с предимство”, посочи още градоначалникът.
Ако община Дупница не се включи в асоциацията остава вариантът сама да търси финансов ресурс.


В цифри това означава – подмяна на 270 км водопроводна мрежа, за което необходимият ресурс е от порядъка на 30 - 50 млн. лева.

 


„За да се справим сами със собствен ресурс биха трябвали много години, имайки предвид какво е състоянието и възможностите на ВиК. Дори с покачване на цената на водата и с един лев пак няма да имаме нужния ресурс. Темата стои и не бягам от отговорност, но казвам, че докато не бъда убеден, че влизането ни в асоциация е за добро, аз не бих обявил официално моята позиция. Редно е всеки общински съветник, независимо от партийна принадлежност, да изкаже ясно и категорично мнение”, обясни още кметът.
Що се отнася до това дали гражданите трябва да кажат мнението си по темата, Чимев смята, че преди подобни обсъждания трябва да бъде чута ясни отговори от експерти. „Това е първата крачка в посока информиране на гражданите. Информация, която ще бъде дадена е първото нужно нещо – така ще знаем върху какво разсъждаваме. Много трудно човек може да вземе решение, ако не знае какви са основните моменти. Към момента всичко е гадаене. Когато имаме отговори тогава ще може да разсъждаваме”, коментира той.

 

„Най-важно е на какъв ресурс ние ще може да разчитаме за да знаем какво ще може да реализираме.

 

Ако погледнем чисто аритметично – асоциациите са 28, т.е. ако има около 100 млн. лв. на област, колко от тях ще са са Дупница. Вадим 35-те процента държавно участие, но как ще бъде поделено между общините – на база население ли? Това е много важно. Ако става въпрос, че община Дупница ще получи, да речем, 15 млн. лв. за мен е приемлив вариант. Това е нещо. Ако получим обаче неясен отговор за параметрите, вярвайте ми, не бих бил доволен от такъв вариант”, посочи още кметът и напомни, че темата за укропняване на ВиК-сектора се отвори преди 6-7 г.
„Нали не си мислим, че водата, която ползваме, е вода на община Дупница. Това е национален ресурс. Най-вероятно КЕВР ще обяви някакви параметри за цените на водата със закон, имайки предвид, че водата е национален ресурс. Значи, има някакви неща, която ние трябва да приемем като даденост”, каза още Чимев.
За него обаче даването на ограничен периметър, в който да решаваш какво да правиш си е вид извиване на ръце.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети