Спецкомисия предлага отстраняването на Дилма Русеф

DenNews.bg
12.04.2016
размер на текста:

Отстраняване от длъжност на президента на Бразилия Дилма Русеф. Това препоръчва специалната комисия от 65 депутати, чиято задача бе да разгледа искането за импийчмънта на президента. С мнозинство бе приет незадължителен доклад, който препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност.
Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът й ще бъде предаден за обсъждане на депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете (342 от 513) на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума.
След бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против".
Опозицията обвинява 68-годишната президентка в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната.
Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на Русеф и да изразят подкрепата си за нея.
Акцията протече под надслов "Не на държавния преврат", както привържениците на Русеф определят инициативата за отстраняването й. В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва, а също много бразилски артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети